La Vanguardia (Català-1ª edició)

Shell, condemnada a reduir les emissions de CO2 a gairebé la meitat

La decisió d’un tribunal neerlandès obre les portes a noves demandes

- LUIS FEDERICO FLORIO

L’Acord de París i la lluita contra el canvi climàtic també és cosa de les empreses. Un tribunal neerlandès va resoldre ahir contra l’energètica Shell obligant-la a reduir les emissions de CO2 a gairebé la meitat per al 2030. Malgrat que no sigui un dels països signants de l’acord de l’ONU, la jutgessa Larisa Alwin, de la Haia, entén que la companyia té la seva pròpia “responsabi­litat” en la consecució dels objectius i que els plans que tenia per reduir les seves emissions són insuficien­ts, la qual cosa afecta els drets humans. La sentència, que Shell recorrerà, és històrica perquè pot derivar en litigis similars a tot el planeta, canviant l’estratègia dels activistes i passant de la protesta al xoc legal.

El cas es remunta al 2019, quan set grups, entre els quals Greenpeace

i Milieudefe­nsie, la branca neerlandes­a d’Amics de la Terra, van presentar una demanda en nom de 17.000 ciutadans, en què afirmaven que l’empresa amenaçava els drets humans amb les seves inversions milmilionà­ries en la producció de combustibl­es fòssils, emetent tant com Rússia. També denunciave­n que no respectava l’Acord de París, que cerca que a final de segle no se superi un augment de la temperatur­a del planeta d’1,5 graus. La jutgessa els dona la raó: encara que siguin els països els que van firmar el document les empreses tenen una càrrega per assumir “al marge del que fan els estats”. “Fins i tot si els països fan poc o gens, les companyies tenen la responsabi­litat de respectar els drets humans”, va argumentar.

Shell comptava amb el seu propi camí per reduir emissions. Partint dels nivells del 2016, s’havia compromès a rebaixar-les un 6% per al 2023 i un 20% per al 2030, arribant després al 2050 amb emissions zero. Per a Alwin era un pla “insuficien­t”, sense més concreció i “ple de condiciona­nts”. Per això “corre el risc d’incomplir” i l’obliga a redoblar l’esforç: exigeix el 45% per al 2030, comparant amb el 2019. “Estem invertint milers de milions en energia baixa en carboni”, va dir un portaveu de Shell després de la sentència, defensant el pla inicial.

“És una gran victòria, per a nosaltres i per a qualsevol persona afectada pel canvi climàtic”, va dir, eufòric, Donald Pols, al capdavant de Milieudefe­nsie. La decisió pot

servir de precedent per a futures denúncies d’oenagés que decideixin portar als tribunals empreses amb altes emissions de CO2, tant als Països Baixos com a l’estranger. Segons dades citades per Bloomberg, hi ha 1.800 demandes relacionad­es amb el canvi climàtic en tribunals de tot el món.

 ?? COLE BURSTON / BLOOMBERG ?? Instal·lacions de Shell en un poble canadenc
COLE BURSTON / BLOOMBERG Instal·lacions de Shell en un poble canadenc

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain