La Vanguardia (Català-1ª edició)

El comerç critica la limitació a 1.000 euros del pagament en efectiu

- CONCHI LAFRAYA

Les patronals dels grans magatzems (Anged), el tèxtil (Acotex), els electrodom­èstics (Anfel) i el comerç (CEC) van criticar ahir la rebaixa dels pagaments en efectiu de 2.500 a 1.000 euros. Aquesta mesura s’ha inclòs al Congrés en la llei contra el Frau Fiscal a través d’una esmena del grup socialista i ara s’ha de votar al Senat.

L’anterior ministre d’Hisenda amb el PP, Cristóbal Montoro, va limitar els pagaments a 2.500 euros tant entre empreses com en el pagament de particular­s al comerç. Però ara el Govern central té la intenció de rebaixar els pagaments en metàl·lic a 1.000 euros.

El director general de l’Associació Nacional de Grans d’Empreses de Distribuci­ó (Anged), Javier Millán-Astray, va subratllar que el Govern espanyol “hauria de centrar-se en mesures per afavorir el consum i no en altres, com aquesta, que fa el contrari, i és posar pals a les rodes de la dinamitzac­ió del sector”.

Les vendes del comerç minorista van registrar l’any passat el descens més fort des del 2012, després de desplomar-se un 6,8%, la qual cosa va suposar una caiguda en la facturació de 20.000 milions. A més, fins a l’abril del 2021 s’han donat de baixa prop de 50.000 afiliats a la Seguretat Social pel tancament massiu de les botigues.

Altres països com França i Portugal també han limitat les compres en efectiu a 1.000 euros. No obstant això, Millán-Astray va destacar que països com Alemanya, Finlàndia o Àustria no tenen límits per als pagaments en metàl·lic. O el cas d’Itàlia, on va baixar a 1.000 euros i després es va tornar a apujar el límit fins als 3.000 euros. Per a Eduardo Zamáloca, president de la patronal tèxtil, “el 83% de les operacions de compra es fan en efectiu”, segons les dades del BCE. Segons la seva opinió, la pandèmia ha afectat molt el petit comerç, els ajuts a fons perdut no arriben i una mesura d’aquesta mena pot “enfonsar el consum”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain