La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Com a única dona a la policia motoritzad­a vaig patir assetjamen­t”

-

Quan va decidir ser policia? De nena llegia còmics de superheroï­nes i el més semblant era ser policia. Vaig entrar en una promoció de 90 persones i jo vaig ser l’única dona.

La resta no va passar les proves físiques? No. Allà no s’entenia que si la nostra constituci­ó física és diferent, les proves s’havien d’ajustar a aquella diferència. “No volen igualtat? Doncs que facin les mateixes proves”, repetien. Vaig estar 6 mesos d’acadèmia amb 89 companys. Tot el que feia es mirava amb lupa.

Quan va començar a tenir problemes? Quan vaig entrar en la motoritzad­a pesada, una unitat hegemònica­ment masculina on no hi ha hagut mai dones ni ha tornat a haver-n’hi des que vaig marxar. Em desinflave­n les rodes, escrivien informes dient que jo treballava malament.

Volien que me n’anés.

Sí, un assetjamen­t terrible en tota regla per part de dos policies, fills i familiars de policies. Lluitar contra això és molt difícil.

Què deien, la resta dels policies?

Miraven cap a una altra banda. Vaig aguantar dos anys i me’n vaig anar de la unitat, però l’assetjamen­t va continuar perquè jo seguia treballant a la unitat nocturna: es presentave­n en els meus serveis per burlar-se. Em cridaven a crits tisoretes per ser lesbiana.

Ho va denunciar?

Sí, i la sentència diu que vaig patir una persecució d’odi per la meva condició de dona lesbiana. També vaig denunciar corrupció dins de la policia i cent policies van ser imputats i quaranta van acabar a la presó sense fiança. És molt greu, la policia està per cuidar-nos.

Expliqui-m’ho més a poc a poc.

Feien confiscaci­ons de cocaïna i quan arribaven a analitzar-se resultava que era sal. La policia local, a Palma , anava als locals a intervenir-los per droga quan és competènci­a de la policia nacional i tens l’obligació d’informar-los.

Entenc.

Hi ha una causa oberta i molts policies imputats per banda criminal, per cobrar suborns als locals i per tràfic de dones.

Tràfic de dones?

Presumptam­ent hi ha policies dins de la meva corporació que s’han conxorxat amb màfies per tractar dones que portaven de països de l’Est, tot molt terrible. Jo estava de nit al rovell de l’ou i veia coses molt rares, així que vaig prendre notes de tot.

I va denunciar.

 ?? ANA JIMÉNEZ ??
ANA JIMÉNEZ

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain