La Vanguardia (Català-1ª edició)

Crítiques a una campanya antiracist­a de Correos amb segells foscos més barats

SOS Racismo dona suport a la idea, de què es distancien entitats germanes

- REDACCIÓ

Les bones intencions són indiscutib­les: lluitar contra el racisme. La idoneïtat i l’èxit de la mesura posada en marxa ja és una altra cosa. Correos ha llançat, en col·laboració amb l’estatal SOS Racismo, una campanya contra la discrimina­ció racial que ha molestat fins i tot organitzac­ions germanes com la de Catalunya. També se n’han distanciat les seus de Madrid, el País Basc i Galícia.

La campanya, que, com tantes en aquests temps, té nom anglès, es diu Equality stamps (Segells d’igualtat). Es tracta d’una sèrie de segells que, segons Correos, “reflecteix­en una realitat injusta que no hauria d’existir mai”. El vídeo central del llançament està protagonit­zat pel raper, cantant de hip-hop i activista Domingo Antonio Edjang Moreno, el Chojin, de pare equatoguin­eà i mare espanyola.

Ningú no li podrà discutir mai al Chojin, com a la matriu de SOS Racismo, la seva posició inequívoca contra les discrimina­cions pel color de la pell. Però, diu l’artista al vídeo, “hi ha gent que pensa que el valor d’una persona depèn del color de la pell”. Els segells d’Equality stamps, afegeix, “tenen un valor diferent segons el color de la pell que represente­n”. I aquest és el problema. Diu la campanya: “Com més fosc sigui el segell, menys valor tindrà. Així que, per enviar alguna cosa lluny, necessitar­às més segells negres que blancs. Convertim d’aquesta manera cada carta i cada enviament en un reflex de la desigualta­t que crea el racisme”. La pregunta seria: reflex o miratge? El racisme només és una qüestió de pell? Simpatitza­nts de SOS Racisme Catalunya hi han respost a títol personal...

“Es tracta d’una campanya problemàti­ca perquè redueix el racisme a una qüestió de colors”. “La idea critica el racisme repetint conceptes racistes perquè defuig que aquest també és un assumpte estructura­l i social”. “El racisme és present en totes les estructure­s socials”. Aquestes són algunes de les respostes obtingudes per aquest diari. Qualsevol que faci un rastreig a Twitter i altres xarxes socials trobarà contestaci­ons més pujades de to.

Benvinguda sigui la polèmica, si posa al centre del debat una qüestió encara no superada. Aquesta podria ser la conclusió de SOS Racismo España, que no només no s’ha desdit del seu suport inicial als controvert­its segells, sinó que denuncia “el racisme que milers de persones pateixen al nostre entorn diàriament”. Per això, critica la situació de les persones racialitza­des a Espanya (de fet, diu “l’Estat espanyol”). El preu dels segells va d’1,60 euros (el més clar) a 0,70, el negre.

El 25 de maig del 2020 la policia de Minneapoli­s va matar George Floyd. Aquella mort va originar una cadena de protestes a tot el món i va desencaden­ar el moviment Black Lives Matter. Tot i que Correos recorda aquest drama i ha provat d’emmarcar Equality stamps en les celebracio­ns del mes europeu de la diversitat, per alguns ha provat d’apagar el foc amb gasolina. L’autora de Les dones migrades, Remei Sipi, reconeix amb prudència que encara no s’ha pogut formar una opinió en aquest sentit. “Estic rebent informació, i no he tingut temps per processar-la”, diu aquesta escriptora catalana i guineana. La poeta

“Una idea repugnant i ignominios­a”, diu Quinny Martínez, una poeta que ha viscut el racisme a Catalunya

afrocolomb­iana Quinny Martínez, en canvi, no necessita esperar-se més. Una vegada li van escopir en una discoteca. Un altre dia, en un súper, un home li va dir: “Jo no faig cua darrere d’una negra!”. Què li sembla a aquesta escriptora la campanya? “Ignominios­a, repugnant, irrespectu­osa... No hi ha paraules bones per qualificar-la. Aquesta –diu– no és manera de fer pedagogia en un país molt racista”.

 ?? CORREOS ?? Els segells de la controvèrs­ia
CORREOS Els segells de la controvèrs­ia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain