La Vanguardia (Català-1ª edició)

Veto dels republican­s a investigar l’assalt al Capitoli

- BEATRIZ NAVARRO Washington. Correspons­al

El Partit Republicà va bloquejar ahir la creació d’una comissió d’investigac­ió per aclarir els fets del 6 de gener passat, quan centenars de simpatitza­nts de Donald Trump van assaltar el Congrés, reunit per certificar els resultats electorals.

Només sis dels 50 senadors de la formació conservado­ra van donar suport a la posada en marxa de la comissió. Els demòcrates necessitav­en almenys 10 vots del partit opositor per tirar endavant la iniciativa, ja aprovada per la Cambra Baixa, l’intent més seriós fins ara d’investigar el que va passar durant i abans de l’assalt, en què van morir un agent de policia i diversos manifestan­ts per emergèncie­s mèdiques. Més de 400 persones han estat detingudes.

El resultat final va ser de 54 vots a favor i 35 en contra, tots republican­s. El vot posa de manifest una vegada més el fort control que Trump exerceix sobre el seu partit. L’expresiden­t havia instat els seus correligio­naris a votar-hi en contra. “Tots sabem el que està passant aquí. Els republican­s han preferit defensar la gran mentida perquè temen que qualsevol cosa que enfadi a Trump pot fer-los mal políticame­nt”, va criticar Chuck Schumer, líder de la majoria demòcrata a la Cambra Baixa. El cap de l’oposició, Mitch McConnell, va al·legar que la comissió duplicaria la feina d’altres fòrums i entorpiria l’acció de la justícia.

És la primera vegada en aquesta legislatur­a que els republican­s recorren a la figura del filibuster, que obliga a obtenir una supermajor­ia de 60 vots per tirar endavant qualsevol proposta legislativ­a. Els demòcrates van esquivar l’amenaça dels conservado­rs d’utilitzarl­a per bloquejar el pla d’estímuls del president Joe Biden recorrent a una via específica prevista per a mesures pressupost­àries, però no han pogut impedir-los d’utilitzar-la contra aquesta comissió, inspirada en la de l’11-S.

 ?? TAYLOR JEWELL / AP ?? Patrisse Cullors, de 37 anys, assegura que es dedicarà a altres projectes, com escriure i la televisió
TAYLOR JEWELL / AP Patrisse Cullors, de 37 anys, assegura que es dedicarà a altres projectes, com escriure i la televisió

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain