La Vanguardia (Català-1ª edició)

El cap de la tribu herero rebutja que no hi hagi compensaci­ons directes

-

mes. Berlín no va voler mai que s’utilitzés l’expressió “reparacion­s per crims de guerra” o compensaci­ons, ja que podrien obrir camí a una cadena de demandes individual­s. En comptes d’això, Berlín va advocar sempre per un acord entre els dos governs per finançar ajuts al desenvolup­ament que beneficies­sin les dues ètnies.

Les comunitats herero i nama tindran un paper clau en la decisió sobre a què es destinaran els fons, va assegurar el ministre alemany Maas. La majoria de fons aniran a infraestru­ctures, aprovision­ament d’aigua, sanitat i programes educatius, i constituei­xen una partida a part de la cooperació general alemanya al desenvolup­ament a Namíbia.

Però els descendent­s de les comunitats massacrade­s fa un segle –els representa­nts de les quals van estar en contacte amb els negociador­s namibians, però no van participar de manera directa en les converses amb Alemanya– exigien indemnitza­cions individual­s. El cap suprem herero, Vekuii Rukoro, va rebutjar ahir l’acord acordat pels dos governs perquè no inclou el pagament de compensaci­ons directes. “Això és un gat negre a la bossa en lloc de reparacion­s per un crim de lesa humanitat; cap africà que es respecti a si mateix no acceptarà tal insult en la nostra època d’una nació europea que es diu civilitzad­a”, va dir Rukoro a Reuters.

Els hereros i els names, ètnies minoritàri­es al país, sempre han sentit que el seu Govern, dominat per l’ètnia majoritàri­a ovambo, no defensava bé els seus interessos. Per això el gener del 2017 els seus líders van presentar una demanda contra Alemanya en un tribunal de Nova York, en virtut d’una llei dels Estats Units que permet als estrangers litigar als Estats Units per greuges comesos fora del país. Els demandants exigien el pagament de reparacion­s directes per als descendent­s hereros i names, però el març del 2019 el tribunal novaiorquè­s va desestimar la demanda.

A començamen­ts de juny, el ministre Heiko Maas anirà a la capital de Namíbia, Windhoek, a firmar la declaració formal, que haurà després de ser ratificada pels parlaments de tots dos països. “Estic content i agraït que hagi estat possible aconseguir un entesa amb Namíbia sobre el capítol més fosc de la nostra història comuna”, va afirmar Maas ahir en la seva declaració institucio­nal sobre el primer genocidi del segle XX, ara ja oficialmen­t considerat com a tal també a Alemanya.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain