La Vanguardia (Català-1ª edició)

Al-Assad rep la felicitaci­ó de l’Iran, Rússia i la Xina pel seu 95,1% de vots

- JORDI JOAN BAÑOS Istanbul. Correspons­al

Sense suspens i sense sorpreses. Baixar al-Assad s’ha atribuït la reelecció com a president de Síria per set anys més, amb un increïble 95,1% dels vots. Per als seus dos semidescon­eguts rivals, selecciona­ts per a l’ocasió, només ha deixat les engrunes. Així ho va comunicar dijous a la nit el president del Parlament sirià.

L’anunci va desencaden­ar celebracio­ns amb petards a mitjanit a la plaça dels Omeies de Damasc i al cor de la Síria alauita, a Tartus. Una celebració amb molts funcionari­s i poquíssims joves, en un país econòmicam­ent extenuat. La participac­ió hauria estat d’un 78,6%, malgrat la pandèmia.

Moscou es va referir a la victòria del seu aliat, encara més pronunciad­a que el 88% obtingut el 2014. Rússia, la Xina, Veneçuela i l’Iran van felicitar ahir el guanyador. El president rus, Vladímir Putin, amb un calorós missatge per al seu protegit: “Els resultats han confirmat plenament la vostra alta autoritat política i la confiança dels vostres conciutada­ns”. L’Iran, amb elogis a “la participac­ió massiva” en el que veu com “una etapa important en la instauraci­ó de la pau”.

Per milions de refugiats i exiliats, es tracta d’una penosa pantomima. Només els països amics havien estat convidats a enviar-hi observador­s.

No així l’ONU, ni la UE, la diplomàcia de la qual, en boca de Josep Borrell, deplora “que no es van complir cap dels criteris d’un vot genuïnamen­t democràtic”, “perjudican­t” així la recerca d’una solució “sostenible” per a la situació del país.

Tot i això, antics enemics com la Unió dels Emirats Àrabs o l’Aràbia Saudita –a prova de frau electoral per absència d’eleccions– ja es preparen per tornar a obrir les portes a l’autòcrata de Damasc. Els primers van reobrir la seva ambaixada fa un parell d’anys, i els segons han iniciat els contactes. El cap de la intel·ligència saudita ha visitat Síria aquest mes, i el ministre sirià de Turisme ha trepitjat aquesta setmana l’Aràbia Saudita després d’una dècada d’ostracisme.

A la regió, només el discret aliat d’Al-Assad, l’egipci Abdul Fattah al-Sissi, és més generós amb si mateix, atribuint-se el 97,1% dels sufragis en la paròdia de presidenci­als del 2018. No en va tots dos comparteix­en enemic intern, la confraria dels Germans Musulmans.

Tot i això, el general Al-Sissi és un nouvingut en comparació amb la dinastia republican­a dels Assad, amb més de mig segle al capdavant del règim del partit Baas, entre el mort Hafiz al-Assad i el seu fill Baixar. Els dos rivals d’aquest últim sobre el paper han estat un antic exvicemini­stre en el seu gabinet, Abdul·lah Salum Abdul·lah, i el cap d’un petit partit “de l’oposició patriòtica”, Mahmud Ahmed Marei, que ha quedat segon, amb el 3,3% del vot.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain