La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una policia local de Nantes, apunyalada per un esquizofrè­nic

L’atacant, que estava fitxat com a islamista radical, mor en un tiroteig

- EUSEBIO VAL París. Correspons­al

Des de fa anys el gihadisme entaula una guerra de baixa intensitat a França, sovint protagonit­zada per simples llops solitaris, però que manté el país en alerta i provoca un notable desgast psicològic i polític. En l’últim episodi, ahir, una policia municipal va ser greument ferida per un individu armat amb un ganivet a la petita localitat francesa de La Chapelle-sur-Erdre, a la perifèria nord de Nantes.

L’atacant va apunyalar l’agent a les cames i li va sostreure l’arma reglamentà­ria. Després va romandre fugit durant unes hores, però al final va resultar mortalment ferit en un intercanvi de trets amb les forces de l’ordre. Dos gendarmes van patir ferides lleus a la mà i el braç. La vida de la policia municipal no corre perill.

Encara que falten per aclarir-se encara els detalls sobre l’agressió i el mòbil, el modus operandi va coincidir amb els atemptats gihadistes. La personalit­at de l’autor va reafirmar aquesta hipòtesi.

L’últim atemptat terrorista a França, fa poc més d’un mes, a Rambouille­t, al sud-oest de París, també havia tingut com a víctima a una dona, una funcionàri­a de policia que va ser assassinad­a al vestíbul de la comissaria. Aquesta vegada els fets es van tornar a produir a l’interior dels locals de la policia municipal, que compta amb només tres agents.

Les forces de seguretat van muntar una espectacul­ar operació per trobar l’atacant als voltants de La Chapelle-sur-Erdre. Es va considerar molt perillós que l’individu portés l’arma de foc robada. Es temia que l’acció contra l’agent municipal fos només l’inici d’un projecte terrorista més ampli. Es va fer una crida a la població perquè no sortís de casa i es van tancar les escoles.

El terrorista, de 39 anys i nascut a prop de Nantes, havia sortit de la presó fa dos mesos, després d’una condemna per robatori. Tenia

problemes psiquiàtri­cs –se li havia diagnostic­at esquizofrè­nia– i estava fitxat com a extremista islàmic. Un servei d’atenció postpenite­nciària li estava fent el seguiment.

Aquest perfil radical, juntament amb el rerefons de delinqüènc­ia comuna i els problemes mentals, és una cosa que succeeix sovint perquè les presons són un planter d’eventuals terroriste­s. El ministre de l’Interior, Gérald Darmanin, es va desplaçar al lloc de l’atac.

Aquest tipus de situacions augmenta la percepció d’insegureta­t i el sentiment d’assetjamen­t que denuncien les forces de l’ordre, sotmeses a la triple pressió del terrorisme gihadista, la lluita contra la delinqüènc­ia i el vandalisme de carrer. Fa pocs dies hi va haver una manifestac­ió de protesta de policies i gendarmes davant de l’Assemblea Nacional. A l’acte hi va assistir el mateix Darmanin.

El degoteig d’atemptats dona arguments a l’extrema dreta i als militars i exmilitars descontent­s que han publicat dos manifestos recents, de to apocalípti­c, sobre la deriva de França i el perill de guerra civil i d’intervenci­ó de l’exèrcit. Cal veure si aquest ambient influirà en les eleccions regionals i departamen­tals de finals de juny. Aquests comicis donaran l’estat d’ànim del país quan falta menys d’un any per a la cita amb les urnes per elegir l’inquilí de l’Elisi. Emmanuel Macron encara no ha confirmat si optarà a un segon mandat.

L’ambient d’insegureta­t i assetjamen­t de la policia podria influir en les eleccions regionals de juny

 ?? LOIC VENANCE / AFP ?? Un gendarme durant l’operació per trobar l’atacant
LOIC VENANCE / AFP Un gendarme durant l’operació per trobar l’atacant

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain