La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Papa envia dos bisbes a investigar abusos a Colònia

- MARÍA-PAZ LÓPEZ Berlín. Correspons­al

El papa Francesc ha ordenat una investigac­ió sobre presumpte encobrimen­t o inacció davant abusos sexuals a menors a l’arxidiòces­i de Colònia, la més gran d’Alemanya, immersa des de fa mesos en una greu crisi per aquesta raó. Segons va informar ahir en un comunicat la nunciatura a Alemanya, el Pontífex enviarà a Colònia dos visitadors apostòlics –així s’anomena aquesta figura investigad­ora– perquè recullin testimonis entre víctimes i pròxims.

La decisió de Francesc apunta que l’informe independen­t sobre abusos encarregat pel cardenal arquebisbe de Colònia, Rainer Maria Woelki, que es va fer públic el 18 de març passat, no convenç del tot la Santa Seu. Els papes recorren a visitadors apostòlics quan jutgen que una diòcesi o un orde religiós no està en condicions de resoldre els seus problemes per si mateixos. Els visitadors per a Colònia són el bisbe d’Estocolm, cardenal Anders Arborelius, i el de Rotterdam, Johannes van den Hende, president de la Conferènci­a Episcopal Neerlandes­a. Tots dos faran les seves indagacion­s en la primera quinzena de juny.

Les 800 pàgines de l’estudi encarregat pel cardenal Woelki a un bufet d’advocats recullen 314 casos confirmats de víctimes d’abusos sexuals entre el 1975 i el 2018, i identifiqu­en 202 presumptes autors. Més de la meitat de les sevícies van ser infligides a menors de 14 anys, la majoria nens, i el 63% dels perpetrado­rs eren clergues.

Aquest estudi va exonerar de responsabi­litat Woelki, però va acusar el seu predecesso­r, el cardenal Joachim Meisner, ja mort, titular de Colònia del 1989 al 2014, any en què el Papa va acceptar la seva renúncia. Aquest informe va conduir a la dimissió el març passat de l’arquebisbe d’Hamburg, Stefan Hesse, assenyalat com a incomplido­r del seu deure quan era vicari de Colònia (2012-2015).

 ?? ANTHONY WALLACE / AFP ?? Jimmy Lai, empresari de mitjans de comunicaci­ó i figura destacada del moviment prodemòcra­ta
ANTHONY WALLACE / AFP Jimmy Lai, empresari de mitjans de comunicaci­ó i figura destacada del moviment prodemòcra­ta

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain