La Vanguardia (Català-1ª edició)

JÜRGEN CONINGS

Un militar d’extrema dreta, tirador d’elit i vagament negacionis­ta, s’escapa després de robar armes de la seva caserna

-

tot i això, estava destinat a un magatzem d’armes, d’on en va robar algunes abans de desaparèix­er.

Mentrestan­t, a Facebook un compte que l’enaltia com un heroi va sumar gairebé 50.000 seguidors fins que la xarxa social va decidir tancar-lo. No van faltar tampoc algunes manifestac­ions a favor seu, molt minoritàri­es, que no van aplegar més que un centenar de persones, i rumors sobre el suport que trobaria a l’exèrcit. Ara mateix, hi ha polèmica política, qüestionam­ent del responsabl­e de Defensa i s’improvisa una revisió dels sistema per supervisar el comportame­nt dels soldats.

Preocupen no només les simpaties per l’extrema dreta d’aquest soldat fugitiu, sinó també la determinac­ió expressada a les dues cartes que va deixar quan va desaparèix­er. “Sé que de sobte seré un enemic de l’Estat. Estic preparat... Lentament però decididame­nt, les coses estan encaixant i he començat els preparatiu­s... Tant se val si jo moro o no. Però si moro, ho faré a la meva manera, viuré els meus últims dies de la manera que vull”, va escriure en una d’aquestes missives recollides per la premsa belga.

En un altre fragment, llançava les seves crítiques als viròlegs en particular i a les elits en general. “No pot viure amb les mentides de la gent que, alhora, ha de decidir com hem de viure les nostres vides. L’anomenada elit política, a la qual ara s’han afegit els viròlegs, estan decidint com vosaltres i jo mateix hem de viure. Disparen l’odi i la frustració pitjor que mai”.

Aquestes cartes, el seu entrenamen­t de soldat d’elit, les armes que porta a sobre i el seu expedient són les raons per les quals s’ha llançat una caça a l’home tan espectacul­ar com ineficaç de moment. El cerquen més de 300 soldats fortament armats i 120 policies en diverses zones properes a la reserva natural d’Hoge Kempen, però sense cap rastre d’aquest imitador de Rambo. Al llarg dels dies, s’han succeït les falses alarmes, amb la població advertint de la seva suposada presència en una estació de tren, que es va desallotja­r, o pescant en un riu. En aquest cas, els testimonis aparentmen­t van confondre la canya amb un fusell. Tots els avisos van ser falsos, i des de la localitzac­ió del seu cotxe no hi ha hagut més indicis de la seva presència.

Si Silvester Stallone va representa­r al cinema la retòrica més reaccionàr­ia, prenent les armes davant la ingratitud i el cinisme dels seus superiors, Jürgen Conings també s’ha refugiat en un bosc, se suposa que armat i es tem que amb intencions violentes.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain