La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Fiscalia investiga les devolucion­s a cop calent de menors a Ceuta

El ministeri fiscal interrogar­à els militars que van expulsar un jove

- MAYKA NAVARRO

Els crits de l’Asxaraf el 19 de maig van cridar l’atenció d’aquesta periodista i el company de Catalunya Ràdio amb qui compartia cotxe aquella tarda mentre anaven cap a la platja d’El Tarajal, a Ceuta. Sobre la sorra dos militars miraven de convèncer l’adolescent que acabava d’arribar nedant que s’havia d’aixecar i caminar cap a la frontera. El noi cridava i suplicava que no. Parlava en dàrija, assegut a terra, plorant sense consol, i almenys un dels militars li contestava en el mateix àrab col·loquial que fes el favor de col·laborar.

Les imatges, amb altres de gravades

Un periodista de ‘Reuters’ va gravar la seqüència completa de l’arribada i l’expulsió de l’adolescent

pel periodista de Reuters Jon Naca en què es veu com aquests mateixos militars acompanyen el nen fins a la tanca de la frontera i travessa al Marroc, formen part d’una denúncia presentada aquesta setmana per l’associació Coordinado­ra de Barris i a què el fiscal de menors de Ceuta, José Luis Puerta, ha donat veracitat i ha encarregat una investigac­ió. La qüestió, avançada divendres pel Diario del Sur, ja té unes primeres diligèncie­s signades pel fiscal de la ciutat autònoma, Leopoldo Sánchez, en què demana imatges per començar a treballar. Al periodista de Reuters que va captar la seqüència completa de l’arribada de l’Asxaraf li demana l’enregistra­ment en brut, sense editar. També demana a la Guàrdia Civil les imatges de les càmeres de seguretat instal·lades en aquest tram de tanca aquella tarda, i a l’Exèrcit de Terra li demana la llista dels militars de torn durant aquella franja horària a El Tarajal, i que identifiqu­i els agents que van actuar amb el menor per poder-los interrogar.

Que l’Asxaraf era menor d’edat ho va confirmar el correspons­al d’El País al Marroc que va localitzar el jove a Casablanca, després d’aparèixer també en diferents entreviste­s a la premsa del país veí. L’Asxraf va ser abandonat tres dies després de néixer per la seva mare biològica, que tenia la mateixa edat, 16 anys, que ell ara. La seva primera mare adoptiva va morir fa cinc anys i va ser acollit per una dona vídua en un barri de barraques de Casablanca, on va tornar després de ser rebutjat a la frontera. Fins a tres vegades va mirar d’entrar nedant aquests dies, i dos cops va tocar territori de Ceuta, però va ser retornat immediatam­ent.

Al novembre el Tribunal Constituci­onal va avalar les devolucion­s en calent i els rebutjos a la frontera, però va delimitar el procedimen­t d’expulsió dels migrants que travessen els perímetres fronterers de Ceuta i Melilla. Sota cap concepte no es poden aplicar a un menor, ni tan sols a un adolescent si hi ha dubtes sobre l’edat que té, i sempre cal valorar la possibilit­at que la persona hagi patit episodis de maltractam­ents o tortures al país d’origen. Res de tot això no es va complir els dies 17, 18 i 19 de maig a Ceuta durant l’entrada per la frontera de més de 10.000 persones, entre elles més de 2.000 menors d’edat marroquins.

Les xarxes socials i els mitjans de comunicaci­ó van plens d’imatges de devolucion­s en calent aquests dies d’adolescent­s que podrien ser menors. En el cas de l’Asxaraf, el periodista de Reuters el va gravar al mar, amb un flotador que s’havia fabricat amb ampolles d’aigua. El va seguir amb la càmera quan els militars espanyols el portaven gairebé enlaire fins a la frontera, i també va gravar com travessava la tanca. L’evidència que és a l’altra banda va ser l’entrevista que va concedir l’adolescent a El País.

La Fiscalia de Menors de Ceuta investigar­à si es tracta d’un cas puntual o si, com sospita, és generalitz­at. També vol concretar si els militars van actuar per iniciativa pròpia davant el caos que hi havia a la platja o van rebre ordres, i de qui, per actuar d’aquesta manera.

 ?? MAYKA NAVARRO ?? Un militar demana a l’Asxaraf que s’aixequi i camini cap a la frontera dimecres a El Tarajal
MAYKA NAVARRO Un militar demana a l’Asxaraf que s’aixequi i camini cap a la frontera dimecres a El Tarajal

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain