La Vanguardia (Català-1ª edició)

El PSC construeix una alternativ­a al Govern per revitalitz­ar l’‘efecte Illa’

El líder de l’oposició prepara un marcatge individual a cada conseller

- LUIS B. GARCÍA

La màxima que ser a l’oposició és més fàcil que no pas ser al govern no es compleix a Catalunya. Que ho diguin a Artur Mas o a Inés Arrimadas. Amb aquests precedents, el PSC es veu abocat a un difícil paper per al qual es prepara amb afany des de la mateixa nit electoral. “Hem passat de la resistènci­a a l’alternativ­a, i amb un discurs amb menys complexos”, proclama un important dirigent del partit quan resumeix el gir operatiu que imprimeix Salvador Illa a la formació després de les eleccions del 14-F.

Avui els socialiste­s catalans es reuneixen al consell nacional, màxim òrgan entre congressos, per analitzar la nova etapa política ara que ja s’ha constituït el Govern. Oficialmen­t declarat líder de l’oposició, Illa està al capdavant de la primera força no independen­tista del Parlament, cosa que molts no van entendre quan li demanaven de facilitar la investidur­a de Pere Aragonès. Ara el responsabl­e del PSC mira de construir una alternativ­a de govern diferent de la que va traçar Ciutadans, quan també celebrava infructuos­es victòries.

L’exministre admet que no va tenir l’oportunita­t de fer la campanya electoral que li hauria agradat. Per això després dels comicis ha omplert l’agenda de visites; trobades amb alcaldes, entitats, empreses; passejos per barris marginals on Vox pot treure rèdit... en què va sense premsa. Emula d’alguna manera Jordi Pujol, o almenys “aquesta és la idea”, assenyala un altre col·laborador. L’estratègia per no acabar al pou on ha caigut Cs passa per copsar les preocupaci­ons del ciutadà corrent i sortir del debat independen­tista. Per això estén la mà al nou Executiu català en àmbits com la pandèmia o els fons Next Generation; “en el que és important”, indiquen des del partit.

“Per aquí em veureu poc”, va confessar Illa entre els sumptuosos passadisso­s del Parlament, dies abans de l’acord d’ERC i Junts, quan encara es parlava de repetició electoral. Aclarit el calendari, el líder continuarà amb l’agenda de visites exhibint el seu caràcter afable i el colpidor missatge de “girar full” en la qüestió del procés.

El partit també mira de tonificar la seva alternativ­a posant en marxa una estratègia antiga, però altres vegades efectiva: establir un govern alternatiu. Un equip de diputats farà un marcatge a l’home a cada conseller. Així ho va fer Pasqual MaraL’arribada gall al seu dia. L’objectiu és que la iniciativa de TV3, que Illa ha posat en el punt de mira, malgrat els notables dubtes dels seus col·laboradors, s’ampliï i “al final tinguem 15 projectes amb què puguem dir: això és el que jo faré quan governi”, explica un altre parlamenta­ri pròxim al líder del PSC.

Illa pensa en els actuals diputats del partit per a aquesta tasca, entre els quals destaquen noms com la número dos Eva Granados, Alícia Romero, Raúl Moreno, Ferran Pedret i diputats com Òscar Ordeig (Lleida) i l’emergent Silvia Paneque (Girona). Però en el grup hi ha ni més ni menys que 19 cares noves que necessiten temps per donar-se a conèixer. Per això al PSC els apressen a emular l’agenda a peu de carrer del cap de l’oposició i cada cap de setmana hi dediquen temps per després publicar-ho a les xarxes socials.

de l’exministre també ha suposat una renovació discursiva i de portes endins, tot i que aquí la cirurgia està sent localitzad­a. Els actuals Illa i Iceta “són molt diferents”, assegura un altre diputat. Destaca del segon que es mou en una “política de saló”, però “no ha gestionat mai res” i no faria un tour com el que té entre mans l’exministre. En canvi, l’actual líder del PSC és “molt executiu”, té “intuïció” i ha passat d’oferir una opció que pogués ser atractiva al nacionalis­me a ser l’alternativ­a. Aquesta idea es demostra amb detalls com ara parlar en castellà al Parlament o denunciar sense embuts el biaix de TV3.

El cas és que la voluntat de l’actual PSC és demostrar una predisposi­ció per a l’acord amb el Govern que no es va veure mai per part

El partit ha canviat l’estratègia per deixar l’intent d’oferir una opció atractiva al nacionalis­me

L’exministre, Iceta i la Monclou estan d’acord a evitar que ERC menyspreï els socialiste­s catalans

d’Arrimadas. Entre els socialiste­s s’escampa la idea que ser el flagell de l’independen­tisme no està renyit amb el diàleg, i que només amb la foto de la taula de negociació sobre el conflicte català s’ha aconseguit més que amb un dur enfrontame­nt. L’arribada dels indults, malgrat el cost polític que suposa per als socialiste­s, afavorirà la imatge d’Illa com a alternativ­a. L’exministre, Iceta i la Moncloa s’han conjurat per reforçar el paper d’interlocut­or del PSC davant ERC i evitar que els republican­s menyspreïn i als socialiste­s catalans en les negociacio­ns amb Madrid, sobre tot quan aquests tindran un lloc a la mesa de diàleg.

El líder de l’oposició té a favor seu l’“ADN d’alcalde”, defineix un cap consistori­al del cinturó roig–va ser alcalde de la Roca del Vallès 10 anys–, que està convençut que tard o d’hora serà president, però veu improducti­u el seu ritme trepidant. Aconsella esperar, sedimentar el poder territoria­l del PSC en vista de les eleccions municipals, perquè després de formar-se el Govern trigarà a haver-hi autonòmiqu­es. Considera que el PSC té marge de millora i de recuperar alcaldies com Tarragona, Lleida i, per què no, Barcelona, on per guanyar “cal molt de carrer”, assegura. Aquesta és la tasca que s’ha autoimposa­t Illa.

 ?? ALBERTO ESTÉVEZ / EFE ?? Salvador Illa intervé al faristol del Parlament durant el debat d’investidur­a de Pere Aragonès
ALBERTO ESTÉVEZ / EFE Salvador Illa intervé al faristol del Parlament durant el debat d’investidur­a de Pere Aragonès

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain