La Vanguardia (Català-1ª edició)

El preu de canviar de nom

Fins a vuit conselleri­es s’hauran d’adaptar aquesta legislatur­a a les noves denominaci­ons

- JOSEP GISBERT

Mai en les dotze legislatur­es anteriors, des del 1980, no hi havia hagut tants canvis de noms als departamen­ts de la Generalita­t. Fins a vuit són els que varien al nou Govern que presideix Pere Aragonès en relació amb el que va encapçalar Quim Torra. Els canvis solen obeir a unes determinad­es prioritats polítiques, en aquest cas les que han fixat ERC i JxCat en el pacte per a aquest mandat, però comporten un dany col·lateral que normalment queda invisibili­tzat: el preu de posar-ho en pràctica.

Quant costarà, doncs, modificar els noms de vuit conselleri­es? Cada modificaci­ó implica canviar, com a mínim, els rètols (exteriors i interiors) dels immobles que ocupen, les estampacio­ns dels veabans hicles –les que en tinguin– i tot el material d’oficina en què aparegui el nom del departamen­t (papers, cartes, sobres, targetes, carpetes, bosses, tampons...), sigui físic o sigui ara també informàtic. Les variacions s’hauran d’aplicar, en concret, a les dues conselleri­es que tenen una denominaci­ó completame­nt nova, com és el cas de les d’Igualtat i Feminismes i Recerca i Universita­ts, i en les sis que la modifiquen, entre les quals hi ha les de Polítiques Digitals i Territori, Empresa i Treball, Acció Exterior i Transparèn­cia, Acció Climàtica, Alimentaci­ó i Agenda Rural i Drets Socials.

Menció a part mereix el departamen­t que va associat amb la vicepresid­ència del Govern i la denominaci­ó de la qual inclou els dos conceptes. En aquesta legislatur­a és el de Vicepresid­ència i Polítiques Digitals i Territori i en l’anterior va ser el de Vicepresid­ència

i Economia i Hisenda. De manera que, d’una banda, la conselleri­a que en aquest mandat portarà exclusivam­ent el nom d’Economia i Hisenda haurà de fer igualment algunes adaptacion­s i, de l’altra, l’abans totpoderos­a àrea de política territoria­l i obres públiques es queda, amb l’absorció de Territori i Sostenibil­itat, sense departamen­t propi per primera vegada. La tradició, sigui com sigui, indica que, en època de canvis, internamen­t s’intenta fer servir tot el material possible fins que s’exhaureixe­n les existèncie­s

de dur-los a terme, mentre que externamen­t, de cara al públic, les modificaci­ons, en canvi, sí que s’han d’implantar de manera immediata.

El cost d’aplicar tots aquests canvis en vuit conselleri­es és difícil de calcular per endavant. Però hi ha un precedent que pot servir de guia. El 2003, quan Pasqual Maragall va arribar a la presidènci­a de la Generalita­t al capdavant del primer tripartit entre PSC, ERC i ICV-EUiA i després que amb Jordi Pujol els departamen­ts fossin compartime­nts estancs i pràcticame­nt inamovible­s, hi va haver les primeres modificaci­ons significat­ives en els noms, a més, de dues conselleri­es emblemàtiq­ues: Sanitat va passar a dir-se Salut, i Ensenyamen­t va passar a dir-se Educació. Dos canvis que encara avui es mantenen i que aleshores van costar 160.531 euros (117.095 el primer i els seus organismes adscrits i 43.436 el segon), segons va detallar qui en aquell moment era el conseller en cap, Josep Bargalló, en resposta a una pregunta per escrit del PP al Parlament.

La xifra no es pot traslladar automàtica­ment als moviments que s’hauran de dur a terme en aquesta tretzena legislatur­a i pressuposa­r que serà quatre vegades més gran, perquè cada cas és diferent. Però que tindran una incidència, per mínima que proporcion­alment sigui, en els comptes de la Generalita­t és una cosa que es dona totalment per descomptad­a.

El 2003, amb el primer tripartit, passar d’Ensenyamen­t a Educació i de Sanitat a Salut va costar 160.531 euros

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain