La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un futur esperançad­or

-

El ritme de vacunació contra la covid a Catalunya i a Espanya ja ha arribat a una velocitat de creuer sostenible, la qual cosa s’ha traduït en una progressiv­a tendència a la baixa en el nombre de contagis, d’hospitalit­zacions i de morts. L’activació de la vacunació dels menors de 50 anys en diverses comunitats –Catalunya la començarà al juny– és també una altra dada positiva.

La immunitat de grup sembla estar cada dia una mica més a prop i això permet preveure el futur a curt i mitjà termini amb una esperança que també ha de ser paral·lela a la prudència i la prevenció que continuen sent necessàrie­s per poder posar fi a la pandèmia. Amb tot, les xifres conviden a l’optimisme. Ja hi ha hagut autonomies amb zero morts els últims set dies. A Catalunya anem cap a aquest mateix objectiu. Les tres primeres setmanes del maig, la mortalitat va caure un 71% i des del dia 10 d’aquest mes no arriba a deu morts diaris. Són xifres que no es veien des del juliol del 2020 i en el conjunt d’Espanya no es tenien dades similars des de l’agost passat.

Totes aquestes dades són la constataci­ó que les mesures adoptades aquests mesos passats, i sobretot la vacunació, tenen un resultat molt positiu per frenar els contagis, els ingressos hospitalar­is i les defuncions. Però tot això no ens ha de fer oblidar mai que durant tota la pandèmia a Espanya hi ha hagut gairebé 80.000 morts, dels quals 21.157 a Catalunya. Són xifres estremidor­es

Els efectes de la vacunació ens permeten començar a entreveure l’objectiu de zero morts per covid

de la magnitud d’una malaltia per a la qual la vacuna està demostrant ser el millor antídot. L’administra­ció massiva ha reduït dràsticame­nt la mortalitat. Càlculs matemàtics estimen que la vacuna està evitant el 80% de les morts que probableme­nt hi hauria sense ella, un percentatg­e que pujarà al 90% quan es vacuni el 70% de la població.

Però cal continuar vigilant els indicadors, alguns amb augments sobtats encara que esperables. Hi pot haver encara una pujada del nombre de casos tot i que amb menys risc d’ingrés i d’acabar en l’uci, per la qual cosa podrien ser assumits pels hospitals. Malgrat això i que ens encaminem cap a les zero morts per covid, cal mantenir la prudència i continuar respectant les restriccio­ns i les normes sanitàries, ja que factors com l’arribada del turisme i les variants del virus poden donar-nos encara algun disgust i demorar la recuperaci­ó social i econòmica del país. El bon marc general i les perspectiv­es optimistes no ens han de fer oblidar que lluitem contra una pandèmia i que la situació no és tan positiva en altres llocs del món. Dels sis països que en aquests moments afronten un pitjor escenari pel nombre de morts en funció de la població, cinc són llatinoame­ricans –l’Argentina, l’Uruguai, Brasil, Colòmbia i el Perú– i el sisè és l’Índia. És la demostraci­ó de la necessitat i l’exigència d’una vacunació universal per poder guanyar la batalla al virus. Arribar a les zero morts per covid ha de ser un objectiu global.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain