La Vanguardia (Català-1ª edició)

Que els apugin el sou!

- Quim Monzó

Diuen que és una campanya antiracist­a. L’ha posada en marxa Correos i consisteix en quatre segells amb quatre tonalitats diferents de Pantone. Expliquen que “la col·lecció té com a objectiu ajudar a crear consciènci­a sobre la diversitat, la inclusió i la igualtat de drets” i ho rematen amb una declaració de principis: “A Correos no ens mantenim al marge davant la discrimina­ció racial. Per això, llancem una col·lecció de segells que reflecteix una injusta i dolorosa realitat a què s’enfronten milions de persones cada dia. Pack de 4 segells autoadhesi­us de la col·lecció Equality Stamps que lluita contra el racisme mostrant una injusta realitat que no hauria d’existir”. Em salten les llàgrimes.

Els tons de Pantone simbolitze­n quatre tons de pell humana. El més pàl·lid té un valor d’1,60 euros; el de pell moreneta, 1,50; el de pell molt morena, 0,80; el de pell negra, 0,70. És a dir: com més fosca la pell, menys valor té el segell. Suposo que amb això volen denunciar que la vida de qui té pell fosca es valora menys que la de qui la té blanca. Però és

Emotiva, la campanya antiracist­a de Correos

que el racisme no es redueix a una qüestió de pell ni es pot explicar de manera tan barroera si realment es vol conscienci­ar de res. Molta gent ni tan sols ha entès el sentit de la campanya i intenten aplicar-hi la lògica:

–¿De debò? ¿Com més fosc ets, menys vals? Doncs tots els segells haurien de tenir el mateix preu!

Ahir, fins i tot The Washington Post en va fer notícia. Com a titular hi va posar: “El servei postal d’Espanya introdueix segells amb tons de pell per lluitar contra el racisme, i fa que el més pàl·lid sigui el més valuós”. Sovint sembla que els experts en màrqueting que s’empesquen parides com aquesta encara no hagin superat l’etapa de la guarderia.

A més, a partir de la invenció del correu electrònic i de la seva posterior consolidac­ió amb l’aparició d’internet, l’ús de segells ha minvat dràsticame­nt aquestes últimes dècades. Aquest suposat gest antiracist­a de Correos no és més que una descarada autopromoc­ió dels encarregat­s de màrqueting de l’empresa.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain