La Vanguardia (Català-1ª edició)

Final de cicle?

- Ignacio Sánchez-Cuenca

Les eleccions europees del 2014 van permetre confirmar la sospita, àmpliament fundada, que les polítiques dutes a terme durant l’anterior crisi econòmica i els escàndols de corrupció havien erosionat fortament la reputació dels dos grans partits espanyols, PSOE i PP. L’aparició sorprenent de Podem, amb un 8 per cent del vot, indicava que alguna cosa s’estava movent. En les eleccions generals del desembre del 2015, Podem i les seves aliances van sumar el 21 per cent del vot i van estar a punt d’avançar el PSOE. A la dreta, Ciutadans va obtenir el 14 per cent. I després va aparèixer Vox.

La suma de PSOE i PP, que el 2008 havia assolit un màxim històric del 84 per cent del vot, va quedar reduïda a pràcticame­nt la meitat, el 46 per cent, en les eleccions generals de l’abril del 2019.

Tot això va passar, a més, enmig d’una caiguda lliure dels indicadors de legitimita­t del sistema polític: la confiança en els partits, la satisfacci­ó amb la democràcia, el suport a la integració europea o la creença en la imparciali­tat de la justícia van descendir a nivells que no s’havien vist mai en la democràcia espanyola.

Tanmateix, malgrat l’esquerda del sistema de partits i de l’enorme desgast de PP i PSOE, flota en l’ambient la idea que el cicle obert el 2014 s’aproxima al seu final i que ens encaminem a una restauraci­ó del bipartidis­me imperfecte d’altres temps. Contribuei­x a aquesta idea la crisi de Podem i Ciutadans. Podem ha anat perdent suports des de la seva irrupció aclaparado­ra el desembre del 2015: ha passat del 21 per cent al 13 per cent en les últimes eleccions generals. El seu líder, Pablo Iglesias, després d’un pas fugaç pel Govern de coalició, ha abandonat la política. Per la seva banda, Ciutadans ha patit un col·lapse molt ràpid: l’abril del 2019 va arribar al 15,9 per cent i sis mesos després va quedar reduït a menys de la meitat, el 6,8 per cent. En les recents eleccions madrilenye­s ni tan sols va aconseguir representa­ció parlamentà­ria. Albert Rivera també ha desaparegu­t de la política espanyola.

Es podria pensar aleshores que davant el debilitame­nt de les dues alternativ­es, Podem i Ciutadans, l’espai que deixen aquests partits serà ocupat, tard o d’hora, per PSOE i PP. Quan això s’esdevingui, s’haurà tancat definitiva­ment el cicle d’inestabili­tat i fragmentac­ió que es va inaugurar el 2014 i estarem, novament, en la normalitat de sempre.

No obstant això, hi ha motius per ser escèptic. És veritat, d’una banda, que s’observa una recuperaci­ó d’alguns dels indicadors generals de legitimita­t. Per exemple, des del 2014 fins al present, la satisfacci­ó amb la democràcia ha augmentat, encara que és lluny dels nivells anteriors al 2008. També ha crescut, després d’una davallada sense precedents, el suport a la Unió Europea i les seves institucio­ns, reprenent una llarga tradició espanyola d’europeisme. Amb tot, la confiança en els partits polítics continua estant per terra, amb valors al voltant del 10 per cent (s’assembla a França i a Grècia; a Itàlia i Portugal els nivells són baixos, però no tant). Una democràcia representa­tiva no pot funcionar si els ciutadans retiren la confiança als principals agents d’intermedia­ció d’interessos, els partits.

Amb una desconfian­ça cap als partits tan àmplia, és difícil pensar que PSOE i PP tornin a ser les opcions majoritàri­es dels espanyols, per molt que Ciutadans pràcticame­nt ja no compti i que Podem estigui quedant reduït al paper que exercia Esquerra Unida abans de la crisi.

En l’espai de la dreta, cal veure el recorregut que podrà tenir Vox. Hi ha signes inquietant­s que una part important de la ciutadania està virant cap a posicions cada cop més dretanes, en el pla polític i també en el cultural. Així s’aprecia en el ressorgime­nt d’un espanyolis­me excloent, en l’extensió de la xenofòbia i del negacionis­me climàtic i, més en general, en les posicions cada vegada més reaccionàr­ies que adopten molts (especialme­nt els de la generació de la transició) en les guerres culturals del nostre temps. Serà difícil que el Partit Popular pugui apropiar-se d’aquest esperit (encara que Isabel Díaz Ayuso ho hagi aconseguit a la Comunitat de Madrid). Si Vox es manté amb suports d’entre el 10 i el 20 per cent, la reunificac­ió de la dreta no es completarà.

A l’esquerra la situació encara és més complicada. El PSOE és la tercera força política en els parlaments autonòmics de Galícia, Madrid i el País Basc. Per bé que no té un competidor seriós a escala nacional, a cada territori sorgeixen forces regionals (ja sigui Més Madrid, el Bloc Nacionalis­ta Gallec o Bildu) que frenen la recuperaci­ó dels socialiste­s. Per dirho breument, és com si la decepció que ha provocat Podem en molts ciutadans d’esquerres portés a confiar en forces d’esquerra d’implantaci­ó local. No sabem encara si aquestes forces locals acabaran confederan­t-se o no en un projecte més ampli, o si definitiva­ment sorgirà un partit de nova esquerra ecologista semblant als de l’Europa del nord com sembla que ambicionen Més País i Íñigo Errejón. En tot cas, passi el que passi, sembla difícil que el PSOE pugui recuperar percentatg­es de suport per sobre del 35 per cent, com en els vells temps.

Si no es produeix el retorn del bipartidis­me, si continua la fragmentac­ió, tornaran els partidaris de la gran coalició PSOE-PP com la solució menys dolenta a la inestabili­tat política. Per a les elits madrilenye­s és una opció temptadora. Consideren que es tracta de la fórmula perfecta per reconstrui­r els consensos del 78 i posar límit a les pressions dels nacionalis­mes no espanyols. Una gran coalició, segons aquest plantejame­nt, podria abordar les grans “qüestions d’Estat” i dur a terme un programa de reformes ambicioses.

Hi ha un petit detall, però, que les elits madrilenye­s no solen tenir en compte. Una gran coalició és possible si els ciutadans confien en els partits polítics i el sistema té una legitimita­t indiscutib­le. Quan regna la desconfian­ça més profunda, com passa a Espanya, una gran coalició no pot sinó percebre’s com un intent desesperat de supervivèn­cia política. Tots aquells que no donen suport amb el seu vot a PSOE i PP (més de la meitat de l’electorat) pensaran, no sense raó, que les elits del bipartidis­me entren en un procés de col·lusió que els permeti esquivar el descrèdit en què estan immerses.

Si Vox es manté amb suports d’entre el 10% i el 20%, la reunificac­ió de la dreta no es completarà

Passi el que passi a l’esquerra, sembla difícil que el PSOE recuperi suports per sobre del 35%

 ?? JOMA ??
JOMA
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain