La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un 87% a Catalunya tria repetir AZ tot i el criteri de Sanitat

- REDACCIÓ

La crida a tornar a l’ordre del Ministeri de Sanitat pel que fa a la segona dosi de les persones de menys de 60 anys que van rebre la primera d’AstraZenec­a no ha fet efecte. Malgrat que des del departamen­t que dirigeix Carolina Darias es recorda que el que es va acordar al Consell Interterri­torial de Salut era posar Pfizer, i només en casos excepciona­ls i prèvia firma d’un document informat AstraZenec­a, la majoria dels que ahir estaven citats per vacunar-se van escollir repetir amb el mateix sèrum. Almenys això va ser el que va passar a Catalunya.

La Conselleri­a de Salut va informar ahir que un 87% dels 4.603 profession­als essencials van sol·licitar la mateixa vacuna que se’ls havia inoculat la primera vegada.

En un comunicat, Salut va explicar que, seguint el que es va acordar al Consell Interterri­torial, es va demanar als que volien la vacuna anglosueca un document firmat que haurien de portar ells mateixos al centre de vacunació. I un total de 4.006 profession­als essencials van portar aquest consentime­nt a algun dels 25 punts de vacunació encarregat­s de les segones dosis de les 240.042 persones d’aquest col·lectiu.

Des del departamen­t han assegurat que no s’ha alterat l’administra­ció de vacunes prevista perquè “en tots els punts de vacunació hi havia i hi ha prou dosis” de totes dues vacunes (Pfizer i AstraZenec­a) per respondre a la demanda.

Aquesta imatge es va repetir ahir a les comunitats on ha començat la vacunació.

Al marge de les decisions dels ciutadans, és evident que la decisió de posar una vacuna o una altra s’ha convertit en una qüestió d’enfrontame­nt polític. Les autonomies governades pel PP s’han desmarcat dels acords del Consell Interterri­torial de Salut, de posar Pfizer de manera prioritàri­a, i unes, com Madrid i Galícia, aposten clarament per AstraZenec­a, i d’altres, com Andalusia, ni tan sols requereixe­n el consentime­nt per a AZ.

El viceconsel­ler madrileny de Salut Pública, Antonio Zapatero, va justificar la seva crida a vacunar-se amb AZ perquè és segura i eficaç, i la seva posició està en línia “amb la fitxa tècnica de la vacuna i l’Agència Europea del Medicament”.

El president gallec, Alberto Núñez Feijóo, va acusar Pedro Sánchez de “convertir en política una qüestió que només és científica”.

Des del Govern espanyol va parlar la vicepresid­enta Carmen Calvo, que va insistir que no hi ha la possibilit­at de triar vacuna “a la carta”, malgrat que la realitat és que els ciutadans estan triant. Calvo va indicar que Espanya ja s’ha gastat més de 4.000 milions d’euros en la compra de vacunes.

Madrid i Galícia aposten per AZ i Carmen Calvo insisteix que no hi ha “vacunes a la carta”

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Vacunació al centre La Maquinista
LLIBERT TEIXIDÓ Vacunació al centre La Maquinista

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain