La Vanguardia (Català-1ª edició)

Espanya vacunarà els adolescent­s al setembre

L’EMA autoritza Pfizer per als menors de 12 a 15 anys

- CELESTE LÓPEZ / JAUME MASDEU Madrid / Brussel·les

L’Agència Europea del Medicament (EMA) ha donat el vistiplau a la vacuna de Pfizer per als menors d’entre 12 i 15 anys, seguint el camí iniciat pels Estats Units. Espanya ja preveia aquesta possibilit­at i la comissió de Salut Pública havia acordat que així que es donés el vistiplau es vacunaria primer els adolescent­s amb malalties de risc, en situació de gran dependènci­a i els qui visquin a centres de persones amb discapacit­at intel·lectual, centres tutelats i centres d’educació especial. La resta seguiria el criteri d’edat establert a l’estratègia de vacunació, és a dir, serà l’últim grup i no es preveu que comenci abans del setembre, tal com van indicar fonts de Sanitat.

Segons figura a l’estratègia de vacunació aprovada l’11 de maig, “la resta d’adolescent­s i preadolesc­ents no es prioritzar­an en aquest moment. Les dades epidemiolò­giques a Espanya mostren que les persones de 50-59, 40-49 i 30-39 anys tenen més risc de ser hospitalit­zats, d’ingressar a l’uci i de morir que els adolescent­s i preadolesc­ents”.

Ahir l’EMA va autoritzar la vacuna de Pfizer per als adolescent­s d’entre 12 i 15 anys. L’anàlisi de l’agència ha conclòs que és segura i eficaç també en aquesta franja d’edat, i que les pautes d’utilitzaci­ó són les mateixes que per als adults, és a dir, dues dosis separades per un període de tres setmanes.

El regulador europeu abans ja havia permès utilitzar aquesta vacuna a partir dels 16 anys, i ahir va anunciar la decisió d’ampliar la franja a partir dels 12, una conclusió a què ha arribat després d’un estudi que es va fer en 2.260 adolescent­s d’entre 12 i 15 anys, que ha mostrat que la resposta immunològi­ca és semblant al grup de joves adults (entre 16 i 25 anys).

D’aquests adolescent­s, dels 1.005 que van rebre la vacuna cap no va desenvolup­ar la covid, comparat amb els 16 casos que es van registrar als 978 que van rebre una injecció de placebo. Aquests resultats demostrari­en que la vacuna és un 100% efectiva, tot i que la mateixa EMA assenyala que l’autèntic percentatg­e caldria situar-lo entre el 75 i el 100%.

Els efectes secundaris en els adolescent­s de 12 a 15 anys també són semblants als de més de 16 anys, amb potencial dolor a la zona de la injecció, cansament, i mal de cap, però habitualme­nt són lleus i desapareix­en al cap de pocs dies.

Pfizer és de moment l’única vacuna autoritzad­a per a aquesta franja d’edat, malgrat que una altra farmacèuti­ca, Moderna, ja ha fet algunes proves, i l’EMA espera que aviat sotmeti també la seva autoritzac­ió.

El benefici directe sobre els menors de 12 a 16 és d’allò més dubtós per al cap de malalties infecciose­s pediàtriqu­es de Vall d’Hebron, Pere Soler. La covid infantil és majoritàri­ament lleu o asimptomàt­ica, poques vegades necessita hospitalit­zació i l’experiènci­a de territoris àmpliament vacunats, com Israel, mostren que la circulació del virus disminueix també en les edats no vacunades quan els grans estan immunitzat­s. “Continuo sense veure que els beneficis superin els riscos com diu l’EMA. La patologia infantil no ha suposat en cap moment un augment de risc davant la infecció. No tenir els adults del món vacunats sí que és un risc important”, informa Ana Macpherson.

Els nens amb patologies de risc i en situació de gran dependènci­a són un grup prioritari

 ?? KATHLEEN FLYNN / REUTERS ?? Tres adolescent­s de 14 i 15 anys després de rebre la vacuna a Nova Orleans
KATHLEEN FLYNN / REUTERS Tres adolescent­s de 14 i 15 anys després de rebre la vacuna a Nova Orleans

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain