La Vanguardia (Català-1ª edició)

‘Frankenfis­h’ per sopar

El primer salmó transgènic arriba a les cartes dels restaurant­s dels Estats Units

- ALBERT MOLINS RENTER

La primera collita de salmó d’aqüicultur­a modificat genèticame­nt ja està a punt per arribar als restaurant­s, empreses de càtering i menjadors col·lectius de la costa est i l’oest mitjà d’Estat Units.

Que la primera destinació del salmó AquAdvanta­ge –el nom comercial– hagi estat la restauraci­ó no és casual. Segons la legislació dels Estats Units no és obligatori que aquests negocis etiquetin i adverteixi­n que es tracta d’un producte subjecte a modificaci­ó genètica, segons va explicar la mateixa Sylvia Wulf, presidenta d’AquaBounty, l’empresa biotecnolò­gica dels laboratori­s de la qual ha sortit aquest salmó. Per contra, les botigues d’alimentaci­ó sí que han de complir aquest requisit.

Però hi ha més raons perquè AquaBounty hagi buscat un aterratge suau per al seu frankenfis­h, com en diuen els detractors. Des que el 2015 l’FDA el declarés segur i apte per al consum humà, les crítiques dels defensors del medi ambient i dels drets dels indígenes per practicar la pesca sostenible del salmó salvatge han estat constants.

Especialme­nt activa ha estat l’organitzac­ió Block Corporate Salmon, que ha llançat una campanya de boicot basant-se en el caràcter sagrat que té la pesca del salmó per a molts pobles natius, i com es podria veure amenaçada per la introducci­ó de noves espècies a les seves zones de pesca tradiciona­ls, si cap exemplar s’escapa de les piscifacto­ries. “El salmó modificat genèticame­nt és una gran amenaça per a un sistema alimentari saludable. Les persones necessiten maneres de connectar-se amb els aliments que mengen, per saber d’on provenen”, va dir Jon Russell, membre de la campanya.

De moment, els sis anys que han passat des que aquesta criatura de l’enginyeria biològica va rebre el vistiplau de les autoritats sanitàries, i els tres des que les instal·lacions de la piscifacto­ria a Indiana van ser aprovades, sembla que han donat temps als seus opositors per convèncer els consumidor­s.

Només un distribuïd­or de Filadèlfia ha anunciat que el comerciali­tzarà, mentre que importants empreses de serveis d’alimentaci­ó com Compass Group i Sodexo, i molts grans detalliste­s de comestible­s, empreses de productes del mar i restaurant­s com Costco, Kroger, Walmart i Whole Foods han dit que no vendran el salmó genèticame­nt modificat, i que en tot cas s’hauria d’etiquetar sempre com a tal.

Per la seva part, AquaBounty es defensa, i al·lega que el seu salmó té una petjada de carboni reduïda. La modificaci­ó a què ha estat sotmès fa que els exemplars assoleixin la talla comercial –de 3,6 a 5,4 quilograms– en 18 mesos en lloc dels 36 mesos que triga un salmó salvatge, i a més necessita menys aliment que la majoria dels salmons conreats a les piscifacto­ries de l’Atlàntic –diu la companyia–, que és d’on procedeixe­n la majoria de les tones que es consumeixe­n d’aquest peix als EUA.

A més, la piscifacto­ria explica que la seva granja és en terra ferma, tots els exemplars són femelles i estèrils, per tant no hi ha risc de fuga de peixos que puguin colonitzar els ecosisteme­s. Un complex sistema de filtració assegura la qualitat de l’aigua i la salut dels peixos, que es mantenen sans sense la necessitat d’antibiòtic­s.

Finalment, Wulf va assegurar que la companyia es compromet a utilitzar etiquetes d’“enginyeria genètica” quan el seu peix es vengui a les botigues de queviures els pròxims mesos.

El salmó AquAdvanta­ge va ser el primer i únic animal modificat genèticame­nt per al consum humà fins que el desembre de l’any passat l’FDA va donar el vistiplau a un porc per a aliments i productes mèdics.

La restauraci­ó no està obligada a advertir el client que li ofereix un animal modificat genèticame­nt

 ?? AP ?? Sylvia Wulf, la presidenta d’AquaBounty, amb els exemplars de salmó que s’han començat a distribuir
AP Sylvia Wulf, la presidenta d’AquaBounty, amb els exemplars de salmó que s’han començat a distribuir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain