La Vanguardia (Català-1ª edició)

Urgències infantils ateses a Berga des de Sant Joan de Déu

- ANA MACPHERSON

A urgències de l’hospital de Berga es troben unes quantes vegades al mes amb casos difícils que solien acabar en una ambulància camí del seu hospital de referència, l’Althaia de Manresa. Però des del gener utilitzen una plataforma digital amb pantalla controlabl­e des de llarga distància perquè pediatres experts en prematurs o en traumatism­es cranials de Sant Joan de Déu (Esplugues) puguin atendre la urgència alhora que el metge de Berga i acompanyar-lo en les decisions.

A la pantalla, que entra amb un suport portàtil al box on atenen el nen, o al quiròfan on es farà una cesària d’un prematur, apareix l’especialis­ta de Sant Joan de Déu. Des de la seva consola a Esplugues de Llobregat pot enfocar el nen, els pares, el col·lega in situ o la lesió en un ull del pacient. “Té una òptica de gran precisió i a més comparteix el monitoratg­e del pacient”, explica Francesc Garcia Cuyàs, adjunt a la direcció de l’hospital infantil de Sant Joan de Déu. Com ser allà, però sense tocar.

“Participar en aquest projecte com a experiènci­a pilot és un salt qualitatiu de seguretat per al profession­al i el pacient”, apunta la directora assistenci­al del centre de Berga, Antonia Beraldes, que es va apuntar al projecte així que va tenir coneixemen­t que buscaven hospitals que volguessin provar-ho. Des del gener fins ara han evitat més de 25 desplaçame­nts a un altre hospital més gran, amb el que això suposa per al nen i la família. Des de l’aspiració d’un cos estrany a dubtes sobre unes convulsion­s atípiques o un traumatism­e cranial sense pèrdua de coneixemen­t.

La falta de pediatres, i la dificultat consegüent de contractar especialis­tes en hospitals petits i en zones llunyanes de les grans urbs, impedia als metges de resoldre molts problemes per falta de recursos i experiènci­a en situacions poc freqüents. La plataforma de Teladoc Health té experiènci­a en consulta virtual i va proposar a hospitals espanyols de provar-ho perquè l’experiènci­a els servís d’aval.

Sant Joan de Déu dedica una consulta específica a aquestes urgències i allà té el telecomand­ament de la pantalla i la seva òptica, que permet veure el fons d’ull d’un nen a Berga. Mentrestan­t, l’aparell de Berga pot moure’s sense fils, amb la seva pròpia bateria i el seu wifi per qualsevol punt de l’hospital o fora del centre. Saltant-se els quilòmetre­s de distància amb els especialis­tes.

La plataforma permet a l’especialis­ta ajudar el metge d’urgències i veure amb precisió fins i tot una lesió a l’ull

 ?? HOSPITAL DE BERGA / ACN ?? Des de l’hospital infantil intervenen en la consulta i controlen l’òptica
HOSPITAL DE BERGA / ACN Des de l’hospital infantil intervenen en la consulta i controlen l’òptica

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain