La Vanguardia (Català-1ª edició)

LA CRÒNICA

-

Luis Benvenuty

Ana Jiménez

Després d’un munt de mesos al garatge, els bicitaxis tornen a circular pels carrers de Barcelona.

L’Arif explica sobre el seient, a la plaça del Mar, a la Barcelonet­a, que amb prou feines li surt a compte pedalar els divendres i els dissabtes, que llavors troba alguns turistes francesos i guanya 40 o 50 euros al dia, que els espanyols pretenen que els portis a la Sagrada Família per cinc euros, que a veure si els anglesos tornen aviat, que els troba a faltar... “Els anglesos donaven les millors propines, no com els espanyols –afegeix–... Abans del virus guanyava 150 euros al dia, i ara... Tot aquest any he viscut de fer feinetes, però guanyava molt menys, i ara el lloguer del bicitaxi és barat: 50 euros a la setmana. El llogo a un senyor que en té molts. O sigui que ho torno a provar, esperant els anglesos...”.

“Aquest bicitaxi el vaig comprar amb un amic i fem torns –intervé un altre conductor–, així aquest estiu podrem guanyar més que llogant-lo cada setmana. Quan tornin els anglesos, apujaran el lloguer”. A internet ofereixen bicitaxis amb aires aladinesco­s per 800 euros i d’altres de més sobris per 500. Feu números. L’Arif i el seu col·lega no paren de mirar de reüll, per si apareixen agents de la Guàrdia Urbana. De fet, en aquest negoci fa anys que hi abunda la clandestin­itat.

I aquests dies també s’estan deixant veure de nou els venedors ambulants de pareos, de mojitos, de llaunes de cervesa... en funció de com brilli el sol. Però els que tornen a proliferar més en aquesta inquietant recuperaci­ó de la normalitat barcelonin­a de sempre són els bicitaxist­es. Malgrat que les normatives municipals només permeten que circulin bàsicament pels carrils bici més amples i les zones 30, i que cada any del maig al novembre les restriccio­ns s’endureixen a Ciutat Vella per limitarne el pas a dues rutes concretes, ja es poden veure un munt d’aquests vehicles una mica desmarxats per la Rambla, el Portal de l’Àngel, el monument a Colom... Ofereixen portar-te des de la Barcelonet­a fins al Camp Nou per 30 euros, i si fas veure que t’ho penses baixen a 20. Mentrestan­t l’Arif i el seu col·lega no paren de mirar de reüll, per si apareixen els agents de la Guàrdia Urbana. Encara queden alguns bicitaxis regularitz­ats a Barcelona, però... Abans que sobrevingu­és la pandèmia, aquest negoci ja estava fora de control. Ja era ben difícil trobar el preceptiu codi QR de l’Ajuntament en cada vehicle. El parèntesi de tranquil·litat que va portar el virus està arribant al final.

Al magatzem de Funky Cycle diuen que són probableme­nt una de les últimes empreses de sempre del sector, que els últims anys la clandestin­itat ha devorat aquest negoci, que uns quants empresaris estan provant d’unir-se per marcar la diferència. “Nosaltres tenim 46 bicitaxis, tots amb l’adhesiu de l’Ajuntament i segur, i els lloguem a conductors que són autònoms, per entre 50 i 200 euros a la setmana, segons la temporada. Cada conductor és responsabl­e del que fa, com quan llogues un cotxe. Ara en tenim la meitat de llogats,

També han tornat a les platges els venedors ambulants de pareos i de mojitos

 ??  ?? (fotos)
(fotos)
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain