La Vanguardia (Català-1ª edició)

Hi falten els que lloguen para-sols

-

per 70 euros cadascun, i tal com estan les coses d’aquí pocs dies llogarem la resta. Expliquem als conductors què poden i què no poden fer. I volem que s’imposi la legalitat, que s’imposi per a tothom”.

Javed Ilyas, de l’Associació de Treballado­rs Pakistanes­os, tot un pont per acostar-se a aquest món, explica que de totes les ocupacions clandestin­es que afloren amb el turisme la més preuada i profitosa és la de bicitaxist­a. “La majoria van sobreviure l’últim any treballant esporàdica­ment en la construcci­ó i en l’agricultur­a. Molts també gràcies a préstecs i ajuts d’amics i familiars, compartint pis entre molts. Aquestes xarxes són molt importants. Per això no abunden els indigents pakistanes­os. Ara que es tornen a veure alguns turistes, molts proven de tornar al negoci.

Molts no tenen papers, amb prou feines parlen castellà, anglès tampoc... Tenen problemes fins i tot per treure’s el carnet de conduir perquè no entenen l’examen teòric”.

La venda ambulant de pareos és d’aquestes activitats clandestin­es la menys preuada i profitosa. Els amaguen sota les tapes de serveis del passeig Marítim perquè, si apareixen els policies municipals, només decomissin el que ensenyen a la gent. A la sorra estan tota l’estona jugant al gat i la rata. “Tot està malament –es lamenta un–. Els compro al Raval, a 5 euros, i els intento vendre a 15, fins i tot a 10... A tu te’l deixo a 9! Sí? No? Guanyo molt poc, depèn del dia; els dissabtes potser 20 euros, però la resta... Hi ha dies que no guanyo res, i la policia sempre està a sobre”. Anys enrere un venedor de pareos podia guanyar cent euros al dia. Al final l’economia submergida sempre genera misèria.

Els venedors ambulants de mojitos són més reticents a donar detalls. Aquests dies a la Barcelonet­a s’hi tornen a veure els de sempre, els dels altres estius, els que els elaboren en una habitació de casa pròxima. De vegades, sota la finestra, pots sentir com piquen el gel. Venen i van tota l’estona. Només falten per tornar a les platges els que lloguen para-sols. El sol encara no brilla prou.

“De sobte tornem a estar com sempre, però pitjor –diu Josep Carbonell, que gestiona un xiringuito a la platja del Bogatell i un altre a la de la Llacuna–. Ningú no ha fet res perquè canviessin les coses, i ens tornem a trobar amb els mals de sempre, que s’ajunten amb els nous, perquè aquest any no queda clar, no sabem què passarà, i ja arrossegue­m mesos ruïnosos... L’única cosa que han fet ha estat tancar aparcament­s i dificultar a la gent baixar a la platja. Han desaprofit­at una oportunita­t de canviar les coses”.

Els venedors ambulants del litoral també diuen que estan arruïnats

 ??  ?? Un parell de bicitaxist­es xerrant al pla de la Seu mentre esperen els pròxims clients
Un parell de bicitaxist­es xerrant al pla de la Seu mentre esperen els pròxims clients
 ??  ?? Un venedor ambulant de mojitos, fa pocs dies, a la platja
Un venedor ambulant de mojitos, fa pocs dies, a la platja
 ??  ?? Els venedors de pareos també abunden aquests dies
Els venedors de pareos també abunden aquests dies

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain