La Vanguardia (Català-1ª edició)

Colau frena el projecte original de l’Hermitage

El port respon que continuarà treballant amb els promotors i el Liceu per desenvolup­ar un ‘hub’ cultural i innovador a la nova bocana

- LUIS BENVENUTY RAÚL MONTILLA

El govern de l’alcaldessa Ada Colau va donar ahir carpetada definitiva al projecte original de l’Hermitage al port de Barcelona, una controvert­ida mesura que ve a il·lustrar les diferèncie­s entre comuns i socialiste­s en tot aquest tema i que, a més a més, enrarirà les ja complicade­s relacions entre l’Ajuntament i la institució portuària. De fet, la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, la comuna Janet Sanz, i la d’Agenda 2030, la socialista Laia Bonet, van comparèixe­r per separat, primer una i després l’altra, per donar compte del que havia passat a la imprevista i extraordin­ària comissió de govern celebrada unes quantes hores abans. En aquesta reunió de caràcter executiu, malgrat l’abstenció dels socialiste­s, el govern municipal va frenar la concessió de la nova bocana a l’Hermitage acordada dimecres al consell d’administra­ció del port de Barcelona.

La tinenta d’alcalde Sanz va argumentar que el port s’havia precipitat, que el projecte original de l’Hermitage ja no s’ajusta a les necessitat­s del barri de la Barcelonet­a i de la resta de la ciutat, que en aquests moments és necessari obrir una altra etapa a fi de dissenyar un nou projecte en què tinguin cabuda molts més actors, com el Gran Teatre del Liceu. Janet Sanz, a part, va subratllar que el nou projecte requereix molt més espai, que l’edifici dibuixat a la nova bocana no és suficient per satisfer tantes aspiracion­s. “Volem continuar negociant amb el port, amb els promotors i amb tots els actors implicats –va dir la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, provant de mostrar-se conciliado­ra, d’amagar les tensions que estan sorgint en tot aquest procés–, i ens volem asseure aquest mateix dilluns amb l’objectiu d’obrir com més aviat millor aquesta nova etapa. Tant BComú com PSC compartim aquest objectiu. Estem tancant un projecte antic per fer-ne un de nou”.

Després la socialista Bonet va fer unes precisions. La tinenta d’alcalde d’Agenda 2030 va manifestar que la Barcelonet­a i la resta de Barcelona necessiten un nou projecte. Però no era necessari que l’Ajuntament protagonit­zés aquest gest i donés aquest cop sobre la taula. Segons Bonet, és veritat que el port es va precipitar dimecres, però això no justifica que també es precipiti el mateix Consistori. Perquè, d’aquesta manera, pensa Bonet, l’Ajuntament està posant “bastons a les rodes de la negociació” i obrint les portes a una arriscada judicialit­zació del procés. Els socialiste­s, de fet, van tenir un intens debat intern sobre què han de votar: estan a favor de l’Hermitage,

El PSC es desmarca de la posició dels comuns, fa una crida interna a la calma i espera poder reconduir la situació

les relacions amb els comuns en aquesta qüestió irriten i, encara que s’hauria votat de bon grat contra la posició de Sanz, es va optar per mantenir la calma i no endinsar-se en les diferèncie­s, amb la intenció de provar de reconduir la situació actual.

Per la seva part, el port, després de les dues compareixe­nces municipals, va afirmar a través d’un comunicat que continuarà treballant amb el Liceu i l’Hermitage per presentar un projecte de hub cultural a l’Ajuntament.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain