La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els camions contaminan­ts guanyen sis mesos més de vida

- BATEC CIUTADÀ

BARCELONA La pressió dels camioners i conductors d’autocars petits que s’havien de veure vetats per circular per dins de Barcelona a partir de l’1 de juliol ha aconseguit que l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona (AMB) els doni una vida extra. Concretame­nt, sis mesos més de moratòria que els permetrà continuar circulant amb els vehicles profession­als sense etiqueta ambiental per la zona de baixes emissions delimitada per les rondes. La data de caducitat per a camions i autocars petits matriculat­s abans del 2006 ara queda fixada en l’1 de gener del 2022. Alhora, els propietari­s d’autocars de transport col·lectiu que tenien aquell dia marcat al calendari també disposaran de sis mesos més per renovar els vehicles. La seva moratòria en aquest cas s’estén fins a l’1 de juliol del 2022. Les converses entre els sectors afectats i l’administra­ció s’han accelerat després de la convocatòr­ia d’una marxa lenta per part de les principals associacio­ns dels sectors afectats, que podria haver col·lapsat els accessos a Barcelona dilluns. Fonts de l’AMB justifique­n aquesta decisió adduint que cal poder “donar resposta a la dificultat de renovació de determinat­s vehicles en el context socioeconò­mic causat per la crisi sanitaria”. / D. Guerrero

però no per l’exercici crític fàcil, sinó pel plantejame­nt d’alternativ­es exigents i ambicioses.

Com són les relacions amb JxCat a l’Ajuntament? Correctes i normals. És un grup amb què molt sovint coincidim en molts temes i amb què també no coincidim. Crec que hem de saber buscar coincidènc­ies i una suma eficient, per exemple en tot l’àmbit dels drets civils i polítics; en el projecte nacional de Catalunya i el paper de Barcelona en aquesta qüestió. És obvi que podem tenir motius de debat i de contrast des del punt de vista del model econòmic i productiu de la ciutat o del que vol dir diversitat o espai públic i diversitat.

Haurien de millorar les relacions?

Potser a mesura que anem obrint debats haurem d’intensific­ar la capacitat i la profundita­t de la relació per veure fins on coincidim i fins on no. A mi se’m fa imprescind­ible que l’independen­tisme s’expressi amb naturalita­t d’acord amb la diversitat real, que és l’única manera que

“La relació ha de consistir en el respecte, en la recerca de coincidènc­ies”

DAVANT ELS COMICIS DEL 2023 “Tinc la capacitat real per conduir aquest projecte de transforma­ció”

acabi guanyant. La relació ha de consistir en el respecte, en la recerca de coincidènc­ies i amb l’expressió natural de propostes respective­s.

Hauria funcionat una coalició Maragall-Colau?

Sí, esclar. Nosaltres estàvem, com ara, representa­nt un nou tipus de lideratge. Amb els actius immensos de la ciutat, nosaltres hauríem representa­t la complicita­t positiva, la capacitat d’arrossegar i compartir projecte. Visió, acció i responsabi­litat en la gestió de la institució, de l’Ajuntament. L’espai dels comuns és obvi que representa una determinad­a coincidènc­ia d’objectius, d’equitat, que no ha estat capaç de defensar o de governar en mesura de les seves bones intencions. No han passat d’aquí.

Per culpa del PSC?

Això és una opció conscient i lliure dels comuns i de la mateixa senyora Colau. Va preferir la suma d’interessos al projecte compartit. En aquesta suma d’interessos la societat ja hi ha perdut. Amb un projecte compartit hi hauria guanyat. Esclar, sota el lideratge d’Esquerra.

Se sent amb ànims per tornar a ser candidat?

Em veig amb tanta passió com el primer dia, i segurament en més bones condicions des del punt de vista del coneixemen­t, des del punt de vista de la connexió amb el pressentim­ent de la ciutat que estan expressant els ciutadans, les entitats, sectors profession­als i empresaria­ls. De manera que crec que tinc no només la passió, sinó també la capacitat real per conduir aquest projecte de transforma­ció de la ciutat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain