La Vanguardia (Català-1ª edició)

ERC es queda sola en la reprovació a Collboni

Els retrets dels republican­s als socialiste­s augmenten i JxCat continua marcant distància amb Esquerra, els socis al govern

- RAÚL MONTILLA

El primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, i també els regidors de Turisme, Xavier Marcé, i d’Hisenda, Montserrat Ballarín, van superar ahir la petició de reprovació que va presentar ERC per la seva gestió sobre el recàrrec de la taxa turística i sobre el fet que no s’hagin pres mesures per evitar que entri en vigor l’1 de juny. Només els republican­s van votar a favor de la seva mesura en un ple en què Esquerra va augmentar les seves crítiques als socialiste­s. JxCat es va abstenir en la reprovació, però no de reprendre ERC per “confiar” en el govern sociocomú. La resta dels partits hi van votar en contra.

“Tot això ha estat un disbarat”, va manifestar el regidor d’ERC, Miquel Puig, a la presentaci­ó de la reprovació davant el fet que el govern municipal, després de comprometr­e’s a ajornar el recàrrec si la situació econòmica no acompanyav­a, no hagi pres mesures per endarrerir-ne l’entrada en vigor. “Aquesta negligènci­a envia un missatge deplorable de menyspreu i falta d’empatia al sector”, va rematar el regidor d’Esquerra. “No volen que diguem que són un govern turismofòb­ic, però la presumpta bona predisposi­ció xoca amb la realitat”, va afegir la presidenta de JxCat, Elsa Artadi, que també va presentar una proposta perquè el recàrrec sobre la taxa turística s’endarrerís a l’1 de gener del 2022.

En aquest últim cas sí que va ser aprovada amb tots els vots de l’oposició, malgrat que no hi haurà més demores. L’aprovació de la mesura no és vinculant, i el govern sociocomú no vol més retards.

“És un recàrrec radicalmen­t equànime perquè només es paga si hi ha allotjamen­t, no té un impacte sobre els preus i evita que els barcelonin­s hagin d’assumir una part important de la despesa pública que genera el turisme”, va defensar el regidor Xavier Marcé.

La reprovació no només no va prosperar, sinó que, a més a més, es va utilitzar com a arma llancívola política contra ERC per part d’altres partits de l’oposició, començant pels postconver­gents. “Els vam advertir que això podia passar”, va etzibar Elsa Artadi als republican­s, que va responsabi­litzar també de “perpetrar” una “presa de pèl” al sector. “Haurien de fer la reprovació també de vostès”, va dir als republican­s la líder de Ciutadans, Luz Guilarte. “La gènesi d’aquesta taxa és ERC”, va assenyalar el popular Josep Bou. “Demanen no aplicar-la quan Esquerra ha estat fonamental en el recàrrec i en l’impost”, va apuntar la portaveu de Barcelona pel Canvi, Eva Parera.

El debat sobre la frustrada reprovació, així com altres moments de la sessió, no va deixar lloc a dubtes que, tot i que encara falten dos anys, els partits comencen a tenir molt present la data del 2023. Si ERC va elevar el to amb els socialiste­s, JxCat tampoc no va deixar escapar les possibilit­ats que se li van presentar per destacar la connivènci­a dels republican­s amb el govern bipartit. Un altre moment en què la sala Pi i Sunyer es va convertir en escenari d’una justa política

“Ja sé que no vam negociar res”, va dir de broma Manuel Valls a Ada Colau quan ella no li va donar pas

entre ERC i el PSC va ser quan aquests últims van presentar una moció per reclamar a la Generalita­t un deute ciutadà de 276 milions d’euros, proposta que va ser aprovada, malgrat el vot en contra d’ERC i l’abstenció de JxCat.

Va ser en aquest debat quan hi va haver una de les anècdotes del dia: l’alcaldessa Colau va donar per tancat el debat sense concedir l’últim torn al líder de Barcelona pel Canvi, Manuel Valls, que va dir de broma quan es va oblidar d’ell: “Senyora alcaldessa, ja sé que no vam negociar res”, va dir sobre els seus vots en la investidur­a el juny de fa dos anys.

 ?? ÀLEX GARCIA ?? El primer tinent d’alcalde Jaume Collboni amb l’alcaldessa Ada Colau ahir al principi de la sessió
ÀLEX GARCIA El primer tinent d’alcalde Jaume Collboni amb l’alcaldessa Ada Colau ahir al principi de la sessió

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain