La Vanguardia (Català-1ª edició)

Videoclub, espècie en extinció

El canal TCM estrena demà el documental ‘El último Blockbuste­r’

- FRANCESC PUIG

L’arribada de les plataforme­s de streaming, amb Netflix al capdavant, va modificar els hàbits dels espectador­s, que van passar a veure les seves pel·lícules i sèries preferides quan i on volien. Però també va portar altres efectes col·laterals: els videoclubs van passar a ser una espècie en via d’extinció. Diumenge TCM estrena el documental El último Blockbuste­r (22 h), centrat en la famosa cadena de videoclubs, que ha anat tancant els seus locals de tot el món. Avui només en queda un a Bend (Oregon, Estats Units), on van milers de nostàlgics.

El documental viu el dia a dia d’aquest últim videoclub que lluita per mantenir-se a l’era de les plataforme­s, i també explica la història de com s’ha anat adaptant la indústria del cinema a tots els canvis que els nous models de format han suposat per als consumidor­s i per a les finestres d’estrena. A més a més, aborda aspectes poc coneguts i molt reveladors entorn de la caiguda de Blockbuste­r, com que va tenir l’oportunita­t de comprar Netflix i no ho va fer o com determinad­es decisions errònies –no cobrar el recàrrec pel retard en les devolucion­s o infravalor­ar l’amenaça de Netflix– i, sobretot, la crisi del 2008 van arruïnar la companyia.

El guionista i productor Zeke Kamm explica a La Vanguardia que quan van començar a treballar amb el director Taylor Morden en aquest documental, van assumir que Netflix i les plataforme­s

La companyia va entrar en crisi per les plataforme­s de streaming, però també per certes decisions errònies

en general havien matat Blockbuste­r. “Però, a mesura que investigàv­em i apreníem més coses, ens va quedar clar que era més complicat que això. La cobdícia corporativ­a va ser el veritable assassí de Blockbuste­r”, detalla.

Entre les decisions errònies que es van prendre destaca la no compra de Netflix. “Blockbuste­r no va tenir mai plans de comprar Netflix, però Netflix va intentar moltes vegades ser comprat per Blockbuste­r. En aquell moment, suposo que els executius de Blockbuste­r van pensar que no hi havia manera que Netflix els pogués superar. És possible que fins i tot pensessin que Blockbuste­r seria el número u per sempre”, explica Kamm. “Però la història generalmen­t no és amable amb les persones que pensen que seran al capdamunt de tot per sempre”, assegura.

Tot i això, hi va haver més decisions desencerta­des que van suposar el principi del final per a la cadena. “Eliminar els càrrecs que s’aplicaven per la devolució amb retard de les pel·lícules va ser una decisió boja. Comencem explicant això a la pel·lícula. Va ser una decisió audaç, però terrible. Això i la venda a Paramount també van ser probableme­nt grans errors”, continua.

El documental també mostra com l’experiènci­a que ofereixen els videoclubs als amants del cinema no podrà ser mai la mateixa de les plataforme­s. “Hi ha una cosa que ens passa físicament al cervell quan interactue­m amb una altra persona, quan toquem mitjans físics com un devedé. Es formen connexions que canvien l’experiènci­a. Quan preguntem a la gent quina era la seva pel·lícula preferida per llogar, la resposta no comença mai amb el nom de la pel·lícula, sinó explicant la seva experiènci­a, com ‘la meva àvia m’hi portava cada divendres després de l’escola i em deixava triar una pel·lícula’”.

Malgrat que molts espectador­s s’acostin a El último Blockbuste­r per la nostàlgia, Kamm també destaca la història de Sandi Harding, “una dona treballado­ra que ha mantingut amb vida l’últim local de la que una vegada va ser una cadena gegantina gràcies a la seva autèntica determinac­ió. És una història commovedor­a i edificant que arriba a persones de totes les edats”.

 ?? TCM ?? Aquest és l’últim local de la cadena Blockbuste­r, ubicat a Bend (Oregon, Estats Units)
TCM Aquest és l’últim local de la cadena Blockbuste­r, ubicat a Bend (Oregon, Estats Units)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain