La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Sorolla més ben vist

La casa museu del pintor valencià acull una mostra de Lluís Casals amb 46 fotos del mateix habitatge, contemplat amb una mirada poètica

- FERNANDO GARCÍA

Té sentit exposar fotos d’una casa museu dins de la mateixa casa museu? Ens podem dirigir escèptics a l’exposició de 46 imatges que el fotògraf especialit­zat en arquitectu­ra Lluís Casals (Barcelona, 1954-2021) hi va deixar a punt, dies abans de morir, el 16 de febrer passat, sense arribarla a veure muntada, per a la inauguraci­ó, l’1 de març. Per cert, aquell dia es va inaugurar al Prado la mostra de les poesies mitològiqu­es de Ticià, que va eclipsar la de Casals. Però aquesta última continuarà oberta fins al 20 de juny. I sí, té molt sentit anar-la a veure.

Amb una altíssima resolució, una cuidada lluminosit­at, uns tons de color afinats i una qualitat extraordin­ària en la impressió sobre el millor suport possible (paper baritat), les fotografie­s de Casals semblen pintades més que captades. Així doncs, no és només que harmonitzi­n o casin perfectame­nt amb els quadres que retraten, sinó que gairebé s’hi confonen.

Les preses ens mostren algunes de les teles de Sorolla amb les escultures i elements decoratius situats on l’artista i la seva família els van col·locar, als espais de treball, les sales i les estances del seu habitatge del barri madrileny de Chamberí. Casals reuneix obres i objectes des de perspectiv­es sempre interessan­ts i sovint impensades per l’espectador, malgrat que tot estigui a la vista. Les instantàni­es mostren el mobiliari i les catifes que ens envolten, les finestres i les portes, els canviants àmbits de l’interior i els racons plàcids de l’exterior: llocs i angles en què potser un ni s’ha fixat o de què no s’ha arribat a adonar. I, esclar, els exuberants jardins que sempre sorprenen el visitant per molt que ja hi hagi anat mil vegades.

Amb una llum càlida i poderosa, totes les fotos ens recorden la importànci­a primordial de la mirada. Constaten que l’art i la bellesa no són un fet, sinó una apreciació fruit de la contemplac­ió i la sensibilit­at. Estem davant el que el comissari de l’exposició i director del museu, Enrique Varela, descriu com “un recorregut poètic” a base d’imatges “plenes d’intel·ligència i delicadesa”.

La mostra es reparteix en cinc espais correspone­nts a d’altres tants temes. La casa té ànima dona compte de l’“univers personal” del pintor, dels aspectes de la intimitat familiar i de l’organitzac­ió dels espais per a l’art i per a la vida quotidiana. Després, a Els objectes hi veiem òbviament coses diverses, però sobretot els pinzells, les paletes i els pots que Sorolla va utilitzar a l’hora de pintar, és a dir, les empremtes materials de la seva existència i la seva obra.

La llum ret honors al tacte que Sorolla sempre havia tingut a l’hora de capturar els efectes del sol al mar i la sorra, a la terra i l’aire, a la pell, els cabells i la roba..., però també a les parets, els terres i els finestrals de casa seva. Els personatge­s es dedica a la “multitud” de figures humanes “reals, històrique­s, mitològiqu­es i imaginades” que poblen el museu, “cadascuna immersa en la seva feina”, diu el comissari.

Els jardins són el principi i el final de tot, més enllà que serveixin d’entrada i sortida del públic. Les fotos que Casals hi va fer es concentren en una cinquena i última secció no en va anomenada El paradís i la mort. Perquè va ser allà on l’artista, la seva dona, Clotilde, i els seus tres fills van passar alguns dels moments més feliços, però també on el 1920 ell “va morir per a la pintura” després de tenir una hemiplegia que li va impedir continuar treballant.

És la Poètica d’una casa des del punt de vista d’un enamorat dels quadres de Sorolla i de la casa on en va pintar molts. Una casa amb “una ànima, una atmosfera i una màgia” per les quals Casals es va sentir atrapat, tal com expressa en una exposició que reforça aquest magnetisme per a qualsevol que hi passi a veure l’un i l’altre: la casa, els quadres i les fotos; tot això, art.

Les fotos recorden la importànci­a de la mirada; subratllen que l’art no és un fet, sinó una percepció

 ?? LLUÍS CASALS ?? Dona posant-se una mitja, d’Yvonne Serruys, sota El balandrito
LLUÍS CASALS Dona posant-se una mitja, d’Yvonne Serruys, sota El balandrito

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain