La Vanguardia (Català-1ª edició)

La vigència de Joan Solà

La Biblioteca de Catalunya recorda el lingüista que va morir el 2010

- MAGÍ CAMPS

De Fabra me n’ha interessat i captivat exactament igual cada un dels dos vessants de la seva personalit­at: el de reformador tècnic de la llengua i el d’ideòleg del paper social i polític d’aquesta llengua”. Així definia el lingüista Joan Solà (Bell-lloc d’Urgell, 1940 - Barcelona, 2010) un dels seus dos referents a l’hora de fer feina. Una feina que va coincidir força amb aquests dos vessants que Solà destacava de Fabra. L’altre referent va ser Joan Coromines.

Ahir, la Biblioteca de Catalunya va inaugurar l’exposició Joan

Solà i el català, aprendre i ensenyar, que aplega dues facetes fonamental­s de la seva obra. No va deixar mai d’aprendre i no va deixar mai de fer arribar els seus coneixemen­ts a tothom que el volia escoltar.

“Les quatre coses que amb els anys he anat sabent i que he intentat ensenyar als meus alumnes, a mi també m’han costat uns esforços i una quantitat d’hores molt més considerab­les del que els col·legues i els alumnes es poden arribar a imaginar”, resumia Solà, tal com es pot llegir a l’exposició comissaria­da per Anna Gudayol i Jaume Clarà.

Amb motiu dels deu anys del seu traspàs (deu més un, per la pandèmia), la mostra ret homenatge a aquest gegant de la lingüístic­a catalana. L’exposició s’emmarca en les que la Biblioteca de Catalunya fa per mostrar i posar en relleu tot el fons documental que custodia. Solà forma part de la mitja dotzena de lingüistes fonamental­s per a la llengua catalana del segle XX, amb l’afegitó que la seva obra, molt en consonànci­a amb la que va fer Fabra, projecta el català cap al futur i basteix les bases del català del segle XXI.

La seva tasca es va caracterit­zar per una voluntat de trencar fronteres i de transmetre el seu coneixemen­t a àmplies franges de la societat. Solà va tenir una presència mediàtica que “el va ajudar a ser, a més d’un filòleg reconegut pels seus col·legues acadèmics, un lingüista ben conegut pel públic en general”, va recordar ahir Clarà en la inauguraci­ó, en presència de la vídua, Adelaida Martínez, i les seves filles. El 2016 la família va donar el seu fons personal a la Biblioteca de Catalunya, una part del qual –“hi ha 180 capses, molt ben endreçades”, va explicar Gudayol– és la que ara s’exhibeix.

 ?? BIBLIOTECA DE CATALUNYA ?? Adelaida Martínez a l’exposició
BIBLIOTECA DE CATALUNYA Adelaida Martínez a l’exposició

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain