La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Centre de les Arts Lliures unirà teatre i art a La Seca

La Fundació Brossa, que dirigeix Vicenç Altaió, impulsa l’espai

- JUSTO BARRANCO

La capital catalana comptarà des del 16 de desembre amb un nou equipament cultural. Amb un nou projecte de nom meridianam­ent clar: el Centre de les Arts Lliures de Barcelona. Un centre de creació multidisci­plinària que vol assajar la cultura del segle XXI i que neix de la poètica del mestre Joan Brossa (1919-1998), poeta, artista visual, autor teatral i tantes altres coses que no va tancar mai en compartime­nts estancs i per al qual paraules tan repetides avui com hibridació eren el pa de cada dia.

Un centre que neix amb un ambiciós projecte completame­nt nou però que sorgeix a partir dels elements de dos projectes inspirats per ell que convivien paret amb paret al costat de Santa Maria del Mar, a l’històric edifici de La Seca, l’antiga fàbrica de monedes. D’una banda, l’Escenari Brossa, dedicat des de fa més d’una dècada al teatre i hereu de l’Espai Escènic Joan Brossa creat el 1997 pel desaparegu­t Hermann Bonnín i el mag Hausson. I d’altra banda, la Fundació Joan Brossa, que es va instal·lar a La Seca el 2018 i que, presidida per Vicenç Altaió, ha impulsat aquests anys exposicion­s i estudis no només al voltant del poeta sinó també de la creació experiment­al a partir de, van assenyalar ahir a la presentaci­ó, “un home del futur que va estar condemnat a viure al passat i que ens va donar pistes per viure al present”.

Des d’agost a desembre es portaran a cap obres per valor de 300.000 euros –aportats per l’Ajuntament de Barcelona, propietari de l’edifici i principal valedor econòmic del nou espai– per fer caure els murs que separaven els dos projectes i crear un centre únic de 1.800 metres quadrats que, i aquí rau l’altra gran novetat, unirà art, teatre i educació amb una direcció tripartida en què figuren Judit Barnés (públics i educació), Maria Canelles (programa expositiu) i Marc Chornet (arts escèniques). Els tres, va subratllar Altaió, seran els artífexs d’un “projecte transversa­l i intergener­acional, un experiment sòlid i nou de la cultura que ve després de la pandèmia”.

“La programaci­ó cultural del segle XXI no es pot encasellar en espais estancs”, va subratllar la gerent del projecte, Clara Rodríguez, que va explicar que al Centre de les Arts Lliures de Barcelona hi haurà “creació i exhibició teatral, expositiva i generació de pensament”. Un centre en què, va explicar Canelles, volen “invocar el Brossa popular, el més conegut, estimat i que forma part del nostre patrimoni” i que expositiva­ment combinarà memòria, creació contemporà­nia i investigac­ió en exposicion­s temporals i també en un nou espai permanent dedicat íntegramen­t a la figura del poeta però amb continguts canviants.

Marc Chornet va assenyalar que les arts lliures són les “no coartades per la convenció, el costum o les exigències del taquillatg­e i això ha de marcar la nostra activitat teatral”. Va apuntar que “no hi haurà portes, murs, les diferents sales de l’edifici seran plenes d’arts escèniques, de performanc­es, instal·lacions” i que a la programaci­ó en escenari apostaran per “les companyies que arrisquin més en el discurs i la forma”. Per al 2022, amb el centre funcionant ja completame­nt, comptaran amb un pressupost ordinari de 750.000 euros, dels quals 300.000 provenen de l’Ajuntament i 200.000 de la Generalita­t.

El nou projecte vol assajar les arts del segle XXI, multidisci­plinàries i híbrides

 ?? XAVIER CERVERA ?? Vicenç Altaió i el desaparegu­t Hermann Bonnín a La Seca el 2018
XAVIER CERVERA Vicenç Altaió i el desaparegu­t Hermann Bonnín a La Seca el 2018

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain