La Vanguardia (Català-1ª edició)

Yates escanya però no ofega

Victòria del britànic a Alpe di Mera, on Bernal cedeix mig minut

- CICLISME XAVIER G. LUQUE VELA 104è GIRO D’ITÀLIA 48è TROFEU COMTE DE GODÓ

Tríptic final al Giro. Dues etapes de muntanya i una contrarell­otge de 30,3 quilòmetre­s com a cirereta aquest diumenge. I al primer capítol, l’arribada a l’inèdit Alpe di Mera, atacs a Egan Bernal. Primer un grup amb Yates, Almeida, Caruso, Vlassov i Bennett. Després Yates pel seu compte. Als últims 500 metres també Almeida. Però la maglia rosa té la lliçó apresa i no va embogir en cap moment. Tenia Castroviej­o i Daniel Martínez al seu costat i entre tots tres van gestionar la situació amb facilitat per a un balanç final que el colombià de l’Ineos pot considerar més que satisfacto­ri: tot just mig minutet perdut amb Yates, el guanyador en solitari de l’etapa, i fins i tot uns quants segons més d’avantatge sobre l’encara segon classifica­t, Damiano Caruso, un ciclista que va arribar al Giro com a gregari de Mikel Landa i ha sabut respondre al nou paper que li va caure al damunt.

Bernal té ara Yates a 2m49s, la seva gran amenaça, però el mateix corredor britànic reconeix que és més realista pensar a assolir el segon lloc final (està a 20 segons de Caruso) que en l’assalt a la túnica rosa de La Gazzetta dello Sport.

Els set quilòmetre­s finals d’Alpe di Mera van concentrar tot l’atractiu del dia. Pels intents infructuos­os de desestabil­itzar el líder i per la resposta, aquesta vegada sí, més cautelosa, més intel·ligent, de l’Ineos.

No es va veure un Egan Bernal pletòric, com en els dos primers terços del Giro d’Itàlia, però sí un ciclista conscient del seu paper: gestionar la renda adquirida, sense grans exhibicion­s que ara mateix no li calen.

“Yates ara és el més fort, és així. Jo he de córrer amb el cap i arribar amb reserves a la contrarell­otge de Milà”, va reconèixer amb senzillesa el líder. Ahir va fer l’efecte d’haver-se recuperat, sobretot mentalment, de l’ensurt que va passar a l’etapa de Sega di Ala dimecres. El seu posat i el seu control de la situació en la roda de premsa eren molt diferents de la vigília. “Aquesta era una etapa molt important per a nosaltres, després del que va passar fa dos dies”, va explicar Bernal. “Ara tinc confiança de cara a demà” [per avui].

És innegable que el colombià de l’Ineos ja no va sobrat com abans. Es va veure amb claredat quan va entrar a l’últim quilòmetre

“El meu objectiu és arribar amb forces a la contrarell­otge final a Milà”, insisteix Egan Bernal

acompanyat d’Almeida, mentre que Yates ja s’acostava a la victòria d’etapa. El portuguès del Deceuninck –un equip convertit ahir en un gran aliat del BikeExchan­ge de Yates– va ser capaç de deixar clavat Bernal a la pancarta dels últims 500 metres i d’arrencar-li 17 segons de cop. “Podia haver fet un últim esforç? Podia. Però per a què, per cedir només 10 segons? He d’arribar a la crono final amb forces”, repetia Bernal en el repàs a l’etapa.

El Giro enfoca avui el seu últim repte de muntanya, una jornada de 164 quilòmetre­s amb tres ports de primera encadenats als últims cent.

Es tracta, doncs, d’un traçat idoni per a atacs de llarga distància i amb un final en alt, Alpe Motta, que Bernal considera “menys complicat” que el d’ahir.

“Queda un dia menys”, celebrava. “He perdut 30 segons, però és millor això que arribar buit a la contrarell­otge”, tornava a repetir el líder, com si parlés davant d’un mirall.

 ?? LUCA BETTINI / AFP ?? Simon Yates es va imposar a l’antepenúlt­ima etapa del Giro i té la segona plaça final a l’abast
LUCA BETTINI / AFP Simon Yates es va imposar a l’antepenúlt­ima etapa del Giro i té la segona plaça final a l’abast

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain