La Vanguardia (Català-1ª edició)

La CE ja pot finançar els plans de recuperaci­ó

Al juny anirà als mercats a buscar els 750.000 milions

- JAUME MASDEU Brussel·les. Correspons­al

Els primers pagaments del fons de recuperaci­ó europea estan cada cop més a prop. Ahir es va fer un pas decisiu. Amb la ratificaci­ó d’Àustria i Polònia es va superar l’últim entrebanc que quedava perquè la Comissió Europea pugui anar als mercats per finançar els 750.000 milions del pla de recuperaci­ó, i aquest no era un obstacle qualsevol.

Quan una decisió necessita unir l’aprovació de tots i cadascun dels 27 parlaments nacionals, el procés acostuma a trigar temps i no és precisamen­t immune a les sorpreses. En aquest cas, ha tirat endavant en només cinc mesos i sense cap trava d’entitat.

Es tractava de ratificar la denominada decisió de Recursos Propis, que autoritza un augment del sostre de despesa dels pressupost­os comunitari­s. Aquest marge extra és el que actua de garantia perquè la Comissió Europea pugui anar als mercats per captar aquests fons i subministr­ar-los als països, en la que suposa una altra iniciativa sense precedents, almenys amb aquestes quantitats. És el tret distintiu de la resposta de la UE a aquesta crisi.

“És un pas important per rellançar l’economia europea”, va manifestar el comissari d’Economia, Paolo Gentiloni, a Twitter referint-se a la ratificaci­ó. Per la seva part, el comissari de Pressupost­os, Johannes Hahn, va afegir que “confio que els passos que queden es puguin finalitzar al maig, la qual cosa ens permetria engegar els fons de recuperaci­ó i començar a anar als mercats ja al juny”. En realitat, queden encara alguns petits tràmits en cinc països, Àustria, Polònia, Hongria, Holanda i Romania, però són formalitat­s que haurien d’estar resoltes en els propers dies, que permetran que Brussel·les comenci a aconseguir els fons el mes vinent.

Per tant, és factible que al juliol arribin els primers desemborsa­ments del pla de recuperaci­ó, que suposen un 13% del total sol·licitat. En el cas espanyol, 9.000 milions d’euros en subsidis. Tot i això, hi ha una altra condició que complir, aconseguir l’aprovació del pla de recuperaci­ó.

La ratificaci­ó d’Àustria i Polònia deixa lliure el camí perquè el primer pagament arribi al juliol

En aquest terreny, i malgrat les pressions perquè acceleri la seva avaluació per part d’alguns països, com Espanya i França, la Comissió Europea té previst esgotar el termini disponible i pronunciar-se en la segona meitat de juny.

A partir d’aquell moment, el Consell de Ministres tindrà un termini màxim de quatre setmanes per aprovar l’avaluació dels comissaris. Tot a contrarell­otge, però tot molt més a prop ara del que semblava fa alguns mesos, quan es va especular amb mals auguris en alguns països que podien endarrerir el procés.

Fins al moment, són 21 els països que han presentat els seus plans de recuperaci­ó, amb Irlanda i Suècia els últims a incorporar-s’hi ahir mateix. Bona part dels estats, Espanya inclosa, ja ho van fer en el primer termini fixat, abans del 30 d’abril. Són també les economies a què més els urgeix l’arribada d’aquests ajuts.

Sobre el procés d’avaluació, la Comissió Europea no dona pistes. Es queda en valoracion­s generals de to positiu, que combina amb cartes als països sol·licitant més detalls complement­aris. Tot i això, en molts casos és un procés de negociació que de manera informal ja va començar a l’octubre, amb la qual cosa gran part dels temes estaven més que preparats abans que, a partir de maig, comencés l’examen formal.

El reglament dels fons preveu que a partir de l’aprovació del pla, Brussel·les té un màxim de dos mesos per desemborsa­r el 13% del sol·licitat pel país en qüestió. És el que es denomina prefinança­ment, una bestreta que asseguri una bona arrencada. A partir d’aleshores, els pagaments arribaran dues vegades a l’any. El pròxim pagament seria al desembre, però sempre després de passar una avaluació de la llarga llista de fites i objectius establerts per cada país en els seus plans.

 ?? MANUEL DE ALMEIDA / EFE ?? El comissari de Pressupost­os, Johannes Hahn, va ser ahir a Lisboa
MANUEL DE ALMEIDA / EFE El comissari de Pressupost­os, Johannes Hahn, va ser ahir a Lisboa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain