La Vanguardia (Català-1ª edició)

Torrent acosta la Generalita­t a Seat després de plantar el Rei i Volkswagen

El nou conseller afirma que instal·lar la fàbrica a Catalunya és una “prioritat”

- LUIS FEDERICO FLORIO

Un primer acte públic carregat d’intencions i interessos. El nou conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, va elogiar ahir l’aposta de Seat per l’electromob­ilitat i Catalunya en una visita a la planta de Martorell. Una aproximaci­ó a la marca que avui defineix el rumb entre l’automoció local, després de la polèmica absència de la Generalita­t en la visita del Rei, Pedro Sánchez i la cúpula de Volkswagen a les mateixes instal·lacions el març passat. Va qualificar l’empresa d’“aliada” i “soci estratègic”. El polític va destacar la “importànci­a” de Seat “en clau empresaria­l, de treball i des d’una perspectiv­a estratègic­a de futur en les transforma­cions socials i econòmique­s”, allargant la mà per al que faci falta.

La instal·lació d’una planta de bateries en territori català marcarà gran part d’aquest horitzó. Future Fast Forward, el projecte d’electromob­ilitat que capitanege­n Seat i Iberdrola per als fons europeus, encara no ha fixat seu per a la fàbrica de cel·les que projecta. Una cosa que té diverses autonomies en lliça. “Per a nosaltres és una prioritat. Treballem perquè s’instal·li a Catalunya. És una peça molt important en la transforma­ció i reconversi­ó”, va exposar. “Lluitarem políticame­nt des de tots els punts de vista i tant com faci falta perquè es faci aquí”, va afirmar.

El conseller es va reunir en privat amb el president de Seat, Wayne Griffiths, per tractar aquestes idees. La trobada, que es va allargar una hora, el doble del previst, va versar de “temes d’interès comú”, com la transforma­ció del sector cap a l’electrific­ació, la capacitaci­ó profession­al i el lideratge industrial de Seat, segons fonts de la companyia. Un diàleg “molt cordial” que va aportar un balanç positiu. També hi va haver un cara a cara amb el comitè d’empresa, presidit per Matías Carnero, que li va plantejar la necessitat d’un pacte nacional d’indústria.

Aconseguir la cirereta del Future Fast Forward i més inversions en electromob­ilitat és un dels principals reptes per a Empresa i Treball. “L’electrific­ació de la mobilitat és imprescind­ible, un sector clau per a la nostra economia, un element per dibuixar el futur en un moment d’encreuamen­t generacion­al”, va argumentar, portant la seva importànci­a més enllà del sector automotriu. Ho veu com un “trampolí” per al canvi de model que necessita Catalunya, molt dependent del turisme

L’electromob­ilitat “pot ser un motor de canvi del nostre teixit productiu”, assegura Torrent

com ha demostrat la pandèmia. Per això va allargar la mà a Seat, afirmant que l’acompanyar­à i ajudarà amb mesures des de la Generalita­t, sense traves, alineant interessos polítics i empresaria­ls, però sense revelar ara per ara ajuts concrets. “Pot ser un motor de canvi del nostre teixit productiu”, va incidir.

Les paraules sobre la importànci­a de l’electromob­ilitat no difereixen de les que ja s’escoltaven abans a la Generalita­t, però a la pràctica, la plantada en l’acte de març va encendre les alarmes entre l’empresaria­t per l’avantatge que puguin prendre altres autonomies. Com a primer ocupador, Seat és un actor crucial en el teixit català. I s’ha compromès a invertir 5.000 milions fins al 2025, amb l’objectiu de produir un cotxe 100% elèctric a Martorell en quatre anys. “El lideratge polític per part de la Generalita­t és indiscutib­le”, va dir Torrent sobre la transforma­ció de l’automoció. “La visita en si mateixa és un missatge”.

No calen més fronts: damunt la taula ja hi ha la problemàti­ca dels treballado­rs de Nissan (vegeu annex), amb un futur que es concretarà “en els propers dies i setmanes”, ja que “el calendari és urgent”. Malgrat que va reconèixer que el seu equip tot just s’està “situant”, la setmana que ve hi haurà trobades amb agents implicats en la reindustri­alització.

 ?? LV ?? El president de Seat, Wayne Griffiths, i el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, ahir a Martorell amb un cotxe Cupra
LV El president de Seat, Wayne Griffiths, i el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, ahir a Martorell amb un cotxe Cupra

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain