La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un tribunal considera malaltia profession­al la covid d’un administra­tiu

- REDACCIÓ

Per primera vegada un tribunal ha reconegut la covid com a malaltia profession­al a un administra­tiu d’un centre de salut, segons va explicar ahir el sindicat CSIF. El febrer passat, el Govern central va introduir un canvi legal per donar-li aquesta considerac­ió als contagiats pel coronaviru­s, però el va limitar als profession­als sanitaris i sociosanit­aris (de residèncie­s).

L’Executiu va aclarir en el seu moment que la classifica­ció de malaltia laboral pel contagi en l’exercici de la professió abastava els sanitaris, “inclosos els zeladors”, però deixava fora altres col·lectius com els de la neteja, seguretat o subcontrac­tes dels centres sanitaris i sociosanit­aris. Segons la Seguretat Social, per a aquests treballado­rs contreure la covid és un accident de treball, assimilat a malaltia profession­al a efectes només de prestacion­s, cosa que exclou la cobertura de possibles seqüeles a llarg termini o indemnitza­cions en cas de mort.

El jutjat social número 3 de Talavera de la Reina (Toledo) ha dictat sentència a favor d’un auxiliar administra­tiu a qui, malgrat tenir problemes respirator­is per la covid, tant la Seguretat Social com la mútua col·laboradora Solimat li havien denegat el reconeixem­ent de malaltia profession­al. El tribunal conclou que està acreditat que aquest treballado­r va patir un primer procés d’incapacita­t amb diagnòstic de síndrome respiratòr­ia aguda greu associat al coronaviru­s, una malaltia inclosa en la llista de malalties profession­als. També assenyala que està provat que l’afectat va estar exposat al coronaviru­s durant l’acomplimen­t de la seva professió.

El CSIF va recordar ahir que han defensat “des del primer minut” que la cobertura de malaltia profession­al ha d’emparar tots els treballado­rs que presten serveis en centres sanitaris i sociosanit­aris, “sense excloure cap categoria profession­al”. A més, el sindicat va denunciar que l’últim any amb prou feines s’han registrat 13.252 accidents de treball per covid entre els sanitaris, quan el Ministeri de Sanitat ha reconegut que més de 128.000 profession­als del sector s’han encomanat amb el coronaviru­s.

La Seguretat Social només preveu aquesta cobertura per a treballado­rs sanitaris i sociosanit­aris

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain