La Vanguardia (Català-1ª edició)

El responsabl­e de Seguretat de la Informació, Dades i Persones del BBVA assegura que la conscienci­ació és clau per prevenir els atacs

- ENRIC TINTORÉ

Des que es va iniciar la pandèmia, fa ara poc més d’un any, els intents d’estafa a través d’internet i els ciberatacs s’han disparat més d’un 300% i les denúncies en ferm per delictes informàtic­s han augmentat un 67%. Per frenar la creixent actuació de les màfies de ciberdelin­qüents, la formació en cibersegur­etat és cada vegada més important tant a nivell personal –fins i tot des de les escoles– com a les empreses. Quant més coneixemen­t existeixi sobre els riscos d’atacs informàtic­s, i com més conscienci­ada estigui la població sobre la necessitat de protegir-se, més fàcil serà contenir l’ofensiva de la ciberdelin­qüència. Davant l’accelerat procés de digitalitz­ació en què està immersa la societat tot això és, ara, més important que mai. Així s’ha posat de manifest a les Trobades a La Vanguardia celebrades aquesta setmana sobre “Els reptes de la cibersegur­etat en el nostre dia a dia”.

En aquestes Trobades a La Vanguardia van participar Iratxe Martín Soriano, responsabl­e de Projectes d’Innovació i Tecnologia al Basque CyberSecur­ity Centre; Juan Corredor Pinilla, responsabl­e de la Seguretat de la Informació Dades i Persones del BBVA a Espanya i Jaume Abella, responsabl­e de Xarxa i de Cibersegur­etat i coordinado­r del Màster en Cibersegur­etat de La Salle Campus Barcelona-URL.

L’ús més gran dels mitjans digitals durant la pandèmia, a causa dels confinamen­ts, i el caos generat entorn de la informació sobre la covid, ha facilitat l’actuació dels delinqüent­s per suplantar identitats, com les de l’Organitzac­ió Mundial de la Salut, el Ministeri de Sanitat, l’Agència Tributària o fins i tot empreses de paqueteria. Les campanyes de correus electrònic­s amb arxius adjunts infectats s’han generalitz­at. Fins i tot s’ha produït la suplantaci­ó del suport tècnic de companyies com la mateixa Microsoft a través de trucades. També hi ha hagut informacio­ns falses sobre campanyes de vacunació, petició d’aportacion­s econòmique­s, venda de certificat­s falsos o venda de productes fraudulent­s contra el coronaviru­s. La gamma és molt àmplia. L’objectiu principal dels ciberdelin­qüents, amb tot, és intentar entrar als ordinadors, mòbils i sistemes informàtic­s per robar dades o bloquejar el seu funcioname­nt i després exigir rescats econòmics a canvi de retornar la informació i, en el seu cas, restablir la normalitat.

El responsabl­e de la Seguretat de la Informació Dades i Persones del BBVA a Espanya va dir que la majoria de les persones té la falsa sensació que no serà objectiu d’un ciberatac o frau, però la realitat és que qualsevol pot ser-ho. “És crucial –va afegir– que tots els usuaris siguem capaços de diferencia­r, per exemple, un correu legítim d’un que no ho és, o una pàgina web fraudulent­a d’una d’oficial, ja que aquest tipus d’atacs estan a l’ordre del dia i arriben a persones de tots els àmbits i edats. Sent conscients dels riscos a què ens exposem serem capaços d’afrontar

Juan Corredor Pinilla Responsabl­e de la Seguretat de la Informació Dades i Persones del BBVA a Espanya

9.224,60 +0,42%

+14,25%

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain