La Vanguardia (Català-1ª edició)

Trobades a ‘La Vanguardia’

-

los amb garantia d’èxit. La conscienci­ació i la formació són fonamental per prevenir els atacs”.

L’estratègia principal de protecció que caldria adoptar, segons el parer de Juan Corredor, és organitzar campanyes d’informació i de formació per arribar al màxim nombre de persones, a través de tots els canals de comunicaci­ó que siguin possibles i tantes vegades com sigui possible. “L’omnicanali­tat dels missatges i la perseveran­ça –va afegir– ha de ser part fonamental de l’estratègia, amb exemples concrets i reals, amb els consells adequats i amb les mesures de seguretat que s’han de prendre”.

En aquest sentit Jaume Abella va advertir que la gent facilita moltes dades personals, incloses les bancàries, sense gairebé adonarse’n, a través de les xarxes socials i de múltiples webs, i que així queden a l’abast dels ciberdelin­qüents. Per a les empreses és un perill, en aquest sentit, que els seus empleats utilitzin els correus electrònic­s i contraseny­es profession­als per a ús personal, ja que poden facilitar –sense voler-ho– l’accés als seus sistemes informàtic­s.

Jaume Abella va explicar que el negoci del cibercrim mou un volum de diners tan gran que podria equiparar-se a la tercera economia del món, després dels Estats Units i la Xina. El negoci de robar dades, d’encriptar-les o de bloquejar sistemes i de demanar rescats milionaris per retornar-los i restablir la normalitat està en auge. Ja no es tracta de pirates informàtic­s individual­s sinó de màfies de delinqüent­s que s’han organitzat com a grans empreses que inverteixe­n molts diners per actualitza­r els seus mètodes d’espionatge, frau i extorsió. Això complica molt combatre’ls perquè, a més, operen des de països tercers que no persegueix­en els delictes informàtic­s.

Va assenyalar Jaume Abella que les tècniques que utilitzen els ciberdelin­qüents, així com la seva tecnologia, avancen accelerada­ment. Amb el fet de disposar, per exemple, de còpies de seguretat ja no n’hi ha prou per evitar els problemes. “Estem en una veritable ciberguerr­a –va dir–. La clau és conèixer l’enemic. Estudiar bé els mètodes que utilitzen i protegir millor la nostra informació”.

“S’ha de tenir present –va insis

Tecnologia

tir– que és l’usuari qui s’ha de protegir a si mateix, però per això necessita saber com fer-ho. Vivim en un món cada vegada més digital i per aquest motiu hi ha d’haver assignatur­es que ens ensenyin a viure-hi”.

Juan Corredor, en relació amb aquest tema, va dir que el BBVA realitza una tasca important de conscienci­ació en cibersegur­etat, tant a empleats com a clients. “Al BBVA –va afegir– tenim mesures de protecció actives, que són aquelles de les quals els nostres clients són conscients, com per exemple el doble factor d’autenticac­ió dinàmic a l’hora d’efectuar operacions, la possibilit­at d’autenticac­ió biomètrica a través de dispositiu­s mòbils, l’avís de qualsevol operació que es faci sobre el compte del client o el control total sobre l’operativa de les targetes a través dels diferents canals”.

Sobre les mesures de protecció passives –aquelles de les quals els clients no són conscients– va explicar que el BBVA té equips dedicats al monitoratg­e constant per a la detecció de possibles operatives fraudulent­es en línia, tant en targetes com a internet, amb sistemes amb capacitat d’aturar operacions en temps real si fos necessari. A tall d’exemple d’un altre tipus de mesures de protecció passives va citar les conegudes com de biometria comportame­ntal, a través de les quals, i sense penalitzar la usabilitat dels serveis, el banc és capaç de detectar si una determinad­a operació està sent realitzada per un usuari legítim o no, analitzant patrons de tecleig, hàbits de navegació o moviments de ratolí. “El BBVA –va dir– innova de manera constant per protegir al màxim els seus clients. Una prova d’això és el llançament de la targeta de crèdit Aqua que no té números impresos i, així, les dades queden sempre protegides perquè només el client les pot consultar a l’app del BBVA. Addicional­ment el CVV és dinàmic: quan es compra per internet es genera des de l’app, a l’instant, per confirmar el pagament. Com que aquest codi de seguretat caduca en uns minuts, el client està protegit de possibles fraus”.

Iratxe Martín, des del Basque CyberSecur­ity Centre, va advertir que cada cop hi ha més enganys i que s’ha d’estar alerta per no caure-hi. “S’ha de vigilar molt la informació que es comparteix a internet. Cada vegada som més públics a la xarxa i això ens fa més vulnerable­s”, va dir.

En un altre ordre de coses va admetre que l’ús del núvol per treballar o emmagatzem­ar informació és molt útil i cada vegada s’utilitza més, però va apuntar la necessitat d’incrementa­r les mesures de protecció i de seguretat.

En relació amb això va dir que cal conèixer bé el proveïdor de serveis, saber des de quin país opera i exigir-li prou garanties, ja que la responsabi­litat és compartida. Quan s’opera al núvol cal protegir molt bé els comptes d’accés, així com el control d’identitats i les persones autoritzad­es.

Tots els participan­ts van coincidir que hi ha noves tecnologie­s que permeten millorar els sistemes de protecció, com la intel·ligència artificial i la criptograf­ia quàntica, però també van reconèixer que els ciberdelin­qüentsdisp­osend’accés a les mateixes tecnologie­s i poden perfeccion­ar els seus mitjans d’atac.

Jaume Abella, en aquest sentit, va dir “que la intel·ligència no artificial, que és la humana, s’ha de combinar amb l’artificial i que per això és fonamental la conscienci­ació sobre els riscos, la formació i gestionar millor la protecció”.

El cibercrim mou tants diners que seria equiparabl­e a la tercera economia del món

Grans empreses molt ben organitzad­es i amb grans recursos estan darrere dels atacs informàtic­s

4.070,56 +0,78%

+14,58%

 ?? GETTY ?? Milloren els avenços en cibersegur­etat però no s’ha d’abaixar la guàrdia perquè la ciberdelin­qüència pot accedir també a la mateixa tecnologia i perfeccion­ar els seus atacs
GETTY Milloren els avenços en cibersegur­etat però no s’ha d’abaixar la guàrdia perquè la ciberdelin­qüència pot accedir també a la mateixa tecnologia i perfeccion­ar els seus atacs
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain