La Vanguardia (Català-1ª edició)

Girona i Reus reben els primers vols comercials

Els dos aeroports han estat vuit mesos gairebé buits

- MAITE GUTIÉRREZ

Els aeroports de Girona i de Reus recuperen per fi els vols comercials, després de gairebé vuit mesos sense rebre cap avió ni passatger d’aquestes caracterís­tiques. L’octubre de l’any passat tots dos es van quedar sense vols comercials després d’una temporada d’estiu nefasta –van registrar una de les caigudes de viatgers més fortes de tota la xarxa d’Aena–.

La reobertura turística els dona ara aire, amb una progressiv­a recuperaci­ó de l’activitat. Girona operarà aquesta mateixa nit el seu primer vol comercial des del 24 d’octubre. Es tracta d’un avió de la companyia Transavia procedent d’Amsterdam que aterrarà a l’aeroport a les 21.20 hores i farà la ruta de tornada poc després, a les 22.10 hores. En el cas de Reus, està previst que els primers vols comercials arribin a partir de juny.

Aquest últim va ser l’estiu passat l’aeroport amb una caiguda més gran de passatgers. El juliol i l’agost del 2020, els seus mesos de més activitat abans de la pandèmia, va registrar un descens del 92% i el 95% respecte al mateix període de l’any anterior. Girona va perdre un 87,9% de passatgers el juliol del 2020 respecte al mateix mes del 2019, i un altre 87,7% a l’agost. Aquesta falta de vols i passatgers els va fer perdre posicions davant altres pistes regionals. Si l’estiu del 2019 es trobaven als llocs 16 i 18 d’aeroports amb més activitat, l’any passat van baixar al número 29 i 33 respectiva­ment d’una llista de 47. Aeroports com el d’Almeria, Múrcia o Astúries, que solien aparèixer per darrere de Reus i Girona en els mesos d’estiu, els van prendre la davantera la passada temporada.

El sector turístic de la zona espera que la situació faci un tomb

La caiguda de passatgers l’estiu passat va arribar al 90% i ara esperen remuntar amb l’obertura turística

aquest estiu. En concret, l’aeroport de Reus, molt dependent de la low cost Ryanair, suma aquesta temporada noves aerolínies i connexions. Així, comptarà amb una connexió amb Eivissa, a través de dos vols setmanals operats per la companyia Air Nostrum. Segons va informar la Diputació de Tarragona, l’obertura de la nova ruta és possible gràcies al resultat del treball conjunt de la taula estratègic­a de l’aeroport de Reus. La connexió entre Reus i Eivissa s’estrenarà el 22 de juny i mantindrà dos vols setmanals fins a l’11 de setembre. A més, disposarà de quatre noves connexions. Binter enllaçarà amb Gran Canària amb dos vols setmanals durant tot l’any, i des de finals de juny, Volotea operarà dos vols setmanals amb Palma i amb Menorca, entrant a competir amb Vueling i Ryanair, que volen a les Balears des de l’aeroport de Barcelona.

Ara que tornen els vols, només faltarà comprovar com respon la demanda i si els avions s’omplen.

 ?? PERE DURAN / NORD MEDIA ?? L’aeroport de Girona ha estat gairebé buit tot l’hivern
PERE DURAN / NORD MEDIA L’aeroport de Girona ha estat gairebé buit tot l’hivern

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain