La Vanguardia (Català-1ª edició)

El lineal és cosa de Caher

L’empresa de màrqueting en el punt de venda factura 30,5 milions

- LALO AGUSTINA

En temps de duríssima competènci­a per despertar l’interès dels consumidor­s, tota ajuda pot ser benvinguda. Grup Caher, controlat per Javier Rotllant i Salvador Arsuaga i participat en un 30% per Suma Capital, acompanya els fabricants –sobretot, de la indústria agroalimen­tària, però també de productes tecnològic­s– en el camí que hi ha des del magatzem fins al lineal del punt de venda, en supermerca­ts, hipermerca­ts, grans superfície­s i establimen­ts especialit­zats.

“Ens dediquem a la gestió de les vendes amb l’objectiu que el fabricant es desentengu­i d’aquesta tasca i ens deixi assegurar-nos que tot sigui perfecte i tots puguin maximitzar el seu potencial”, explica Rotllant, president de la companyia. Aquest directiu, antic director de la consultora Arthur D. Little per a Espanya i Portugal, es va aliar amb Arsuaga, un expert en el sector de la logística i el transport, el 2006. Van comprar Caher Servicios, que facturava llavors menys de 3 milions, i van començar a créixer.

No va ser fàcil ni ràpid, però amb l’impuls d’alguns grans clients –Coca-Cola, Danone, L’Oréal, Sony i d’altres–, la companyia es va anar consolidan­t. “Al principi, prestàvem un simple servei de reposició i poc més; després vam ser dels primers a monitorar els vehicles que feien les rutes i vam començar a entrar en botigues, de la mà dels nostres clients, per donar-los més coses”, afegeix Arsuaga.

La petita empresa que van comprar els dos socis compta ara amb 9 delegacion­s i 18 magatzems, 500 vehicles, al voltant de 1.200 treballado­rs i la seva facturació va assolir els 30,5 milions el 2020. Aquell any, malgrat l’afectació que la crisi derivada de la covid va suposar per a la seva activitat, Caher va emprendre una inversió clau per diversific­ar-se: la compra de Winchannel, una companyia complement­ària –el seu fort és el sector tecnològic– que li aporta 10 milions en ingressos.

Aquest moviment, clau per al futur de Caher, es va produir en bona mesura gràcies a l’impuls en la gestió que ha suposat per a l’empresa l’entrada de Suma Capital en l’accionaria­t. La gestora de fons que presideix Enrique Tombas va comprar el 30% de Caher el 2018 a través de Suma Capital Growth Fund I. Des del primer moment, la idea va ser sempre créixer. I se n’està sortint. Aquest any, les previsions apunten a una facturació de 37 milions, més d’un 20% per sobre de les de l’any passat.

A curt termini, la prioritat és absorbir la compra de Winchannel. Després de l’impacte del 2020 en les vendes i els resultats, els gestors de Caher confien que el benefici brut d’explotació (ebitda) es dupliqui fins a assolir els 5 milions d’euros aquest any. I l’exterior? Arsuaga apunta que ja hi ha hagut col·laboracion­s exitoses amb alguns clients que operen a França i Itàlia. “Però les cultures a l’hora d’operar els punts de venda són diferents, per la qual cosa sembla difícil abordar la internacio­nalització si no és comprant”, conclou. Serà, probableme­nt, la següent fita de la firma.

TRAVELPERK

La companyia va comprar Winchannel el 2020 per diversific­ar la seva cartera de clients en l’àrea de la tecnologia

 ?? CÉSAR RANGEL ?? Javier Rotllant, president executiu de Caher, i Salvador Arsuaga, conseller delegat
CÉSAR RANGEL Javier Rotllant, president executiu de Caher, i Salvador Arsuaga, conseller delegat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain