La Vanguardia (Català-1ª edició)

Alleujamen­t a França amb la captura de l’exmilitar atrinxerat en un bosc

Els experts vinculen el final del confinamen­t amb un augment de la violència

- EUSEBIO VAL París. Correspons­al

Després de 36 hores fugitiu, l’exmilitar francès que s’havia atrinxerat en un bosc de la regió de la Dordonya va resultar greument ferit ahir en un tiroteig amb una unitat d’elit de la Gendarmeri­a. L’individu, Terry Dupin, de 29 anys, va obligar a fer un desplegame­nt policial massiu i que els veïns d’algunes poblacions haguessin de quedar-se a casa. La captura, gràcies a l’alerta donada per un habitant local que el va identifica­r, va suscitar alleujamen­t, mentre sorgeix el debat sobre si el final del confinamen­t està donant curs als episodis de violència i de venjances.

Dupin, condemnat en quatre ocasions per agressions contra la seva excompanya, amb la qual té tres fills, i que estava obligat a portar un braçalet electrònic, no va voler entrar en raó cada vegada que va ser contactat, durant la seva escapada, perquè es lliurés. La resposta va ser disparar contra la policia la seva potent carrabina de caça, una Winchester de calibre 30-30. Els trets van impactar contra els vehicles de la Gendarmeri­a i fins i tot en un helicòpter, que va córrer el risc d’estavellar-se.

Obsessiona­t amb l’exdona, Dupin

es va presentar a casa seva dissabte a mitjanit, malgrat que tenia prohibit fer-ho, la va amenaçar i va intentar matar el seu nou nòvio, que va aconseguir escapar. Després de la intervenci­ó de la policia, l’exmilitar va fugir a una zona boscosa d’uns quatre quilòmetre­s quadrats.

Les últimes setmanes s’han produït a França diversos episodis de gran violència per part d’individus pertorbats. Un dels casos el va protagonit­zar un home amb antecedent­s penals per delictes comuns, fitxat com a islamista radical i diagnostic­at com a esquizofrè­nic. La víctima, a la qual va apunyalar a les cames, va ser una dona policia en un suburbi de Nantes. Un altre succés, més dramàtic, va ser un doble assassinat, per un fosc conflicte laboral, en una zona rural al nord de Montpeller. L’autor, un jove frustrat perquè no havia estat admès a l’exèrcit, es va amagar quatre dies en un bosc i finalment es va entregar.

Experts citats pels mitjans de comunicaci­ó francesos veuen una possible relació entre accions recents d’individus mentalment inestables i el final del confinamen­t. Se sap que la pandèmia, per l’aïllament social i la interrupci­ó de tractament­s, va agreujar algunes patologies. Sembla que la relaxació del toc de queda i la llibertat de moviments no només ha generat alegria sinó també més ganes de revenja per les frustracio­ns acumulades.

L’èxit de la policia gestionant amb profession­alitat i resolent alguns d’aquests casos recents és elogiat per la premsa i sobretot per les television­s que retransmet­en aquestes notícies en directe tot el dia. Es tracta d’una bona injecció de moral per a les forces d’ordre públic franceses, en les quals regna un profund malestar per la triple pressió que pateixen des de fa uns anys a causa del terrorisme gihadista, la delinqüènc­ia comuna i l’agitació de carrer. Aparèixer com a garants de la seguretat i capaços de resoldre situacions de crisis molt mediàtique­s eleva la seva autoestima.

L’home, reincident en violència conjugal, va ser ferit en un tiroteig després de disparar fins i tot a un helicòpter

 ?? THIBAUD MORITZ / AFP ?? Gendarmes durant l’operació per detenir Terry Dupin, ahir a Le Lardin-Saint-Lazare
THIBAUD MORITZ / AFP Gendarmes durant l’operació per detenir Terry Dupin, ahir a Le Lardin-Saint-Lazare

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain