La Vanguardia (Català-1ª edició)

Reactivar Barcelona, desactivar Colau

- Alberto Fernando Díaz

Fa sis anys que Ada Colau és alcaldessa, i el balanç és francament negatiu. La crisi provocada per la pandèmia no ha fet més que agreujar el deterioram­ent de Barcelona i el retrocés de la ciutat en qualitat de vida, cohesió social, serveis o ocupació, mentre avança en insegureta­t i alta fiscalitat. Estem davant un moment crucial en què l’alcaldessa és una rèmora afegida per a la recuperaci­ó. Cal reactivar Barcelona, i per això és necessari desactivar Colau.

S’han de reactivar els principis de seguretat jurídica, solvència de govern i estabilita­t institucio­nal i una col·laboració publicopri­vada desacomple­xada tan exitosa com la dels Jocs Olímpics del 1992 i sense la qual no s’entendria la transforma­ció urbana assolida. Reafirmem el principi d’autoritat perdut en la lluita contra la delinqüènc­ia, l’incivisme o el top manta. Després de la pandèmia tornaran als nostres carrers si no són frenats amb fermesa. Tenim l’oportunita­t de ser una ciutat de llei, amb una nova ordenança de convivènci­a i en què els agents se sentin protegits en la seva tasca profession­al.

Redefinir la marca Barcelona és una obligació per atreure les inversions i el turisme que necessita la ciutat i en concòrdia amb els veïns. Activem el comerç, que necessita amb urgència promoció i proximitat implantant els BID i les Apeus.

S’ha de desactivar la destralada fiscal que ens ratifica com la ciutat d’Espanya amb més pressió després de la brutal i recent pujada d’impostos i taxes municipals. Desmantell­em

tantes prohibicio­ns, restriccio­ns, suspension­s, traves, burocràcie­s i biaixos ideològics que ofeguen el nostre creixement i activem la llibertat, l’agilitat administra­tiva, els incentius o la flexibilit­at administra­tiva amb marcs garantiste­s. Deixem enrere sectarisme­s que ens imposen urbanismes tàctics, superilles, cotxefòbia, veto a les motos, patinetfíl­ies caòtiques o bicis sense control en comptes de potenciar de debò el transport públic i activem projectes paralitzat­s com l’ampliació de l’aeroport o l’Hermitage.

Es contempori­tza amb les okupacions, es qüestiona el dret de propietat, s’aproven normatives i es foragiten inversions, però no es promouen els pisos públics necessaris, i menys de lloguer social. Cal donar suport a la rehabilita­ció i els canvis d’usos a favor d’habitatge de locals comercials o industrial­s sense activitat i escàs valor en ocupació o PIB. Activem la Barcelona més humana amb els equipament­s sanitaris, educatius, per a la nostra gent gran i discapacit­ats promesos fa anys i encara pendents de construir.

Fer realitat la Barcelona real és una altra assignatur­a a activar. Necessitem més territori, una àrea metropolit­ana de 164 municipis i no d’una trentena, i una nova llei especial, la Carta Municipal, que aporti a la ciutat més capacitat de gestió i un millor finançamen­t.

Cada vegada més la societat i els barris es mobilitzar­an per expressar el seu afartament i potser una alternativ­a al mal govern. Si no reacciona l’oposició exercint de tal i si el PSC no deixa de ser la marca blanca de Colau a l’executiu local, el futur de Barcelona es forjarà fora d’ells primer i a les urnes després. Si el demà barceloní es determina pel procés independen­tista, l’avui municipal tindrà garantida la seva continuïta­t. Per evitar-ho, és necessari que l’epicentre polític sigui a la banda de l’Ajuntament de la plaça Sant Jaume i no a la de la Generalita­t.

Consolidem la confiança i l’estima per Barcelona. Crec en la nostra ciutat i en el seu potencial, però aquest últim no pot ser dilapidat ni perdre oportunita­ts. Des dels nostres respectius àmbits profession­als, socials o veïnals, activem un compromís de ciutat i reactivem Barcelona.

Desmantell­em tantes restriccio­ns, suspension­s, traves i biaixos ideològics que ofeguen el nostre creixement

 ?? MARISCAL / EFE ?? Yunju Choi i Joan Roca ahir durant la ponència a Madrid
MARISCAL / EFE Yunju Choi i Joan Roca ahir durant la ponència a Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain