La Vanguardia (Català-1ª edició)

Alguna cosa es mou

- Jordi Juan Director

La primera sessió del Parlament amb el nou Govern va confirmar ahir aquella sensació que es va estenent a poc a poc en els ambients polítics i econòmics del país que alguna cosa està començant a canviar a Catalunya. Perdonin la gosadia perquè encara és molt aviat per arribar a conclusion­s clares però els indicis semblen no enganyar a ningú. Si primer va ser el nomenament d’una sèrie d’alts càrrecs per al Govern en què destacaven el perfil tècnic per sobre del polític, la sessió plenària d’ahir va viure un ambient de guant blanc com fa temps que no es recordava. El president Pere Aragonès es va oferir a parlar amb tots els grups abans d’anar a dialogar amb Pedro Sánchez a la Moncloa i, al seu torn, el líder de l’oposició, el socialista Salvador Illa, es va mostrar favorable a pactar els pressupost­os amb el Govern. El vicepresid­ent, Jordi Puigneró, anava una mica més enllà en la polèmica sobre la possible ampliació de l’aeroport Josep Tarradella­s i afirmava que Catalunya “no es pot permetre el luxe de no tenir un aeroport preparat per a l’economia del segle XXI”, mentre diverses entitats econòmique­s protagonit­zaven un acte favorable al projecte d’Aena.

Ja no es tracta de comparar la legislatur­a actual amb l’anterior, en què la polèmica per l’elecció o no de Carles Puigdemont com a president va endarrerir uns quants mesos la creació d’un govern, sinó que la precedent d’aquella també va estar marcada per l’inici del procés i els problemes que va ocasionar el pas al costat d’Artur Mas. Ara es tracta d’una cosa tan senzilla com governar i recuperar el temps perdut. A Madrid també ho han notat. Han passat pocs dies des dels nomenament­s dels nous equips, però alguns ministeris ja han rebut trucades des de Catalunya sol·licitant reunions per revisar temes pendents, una cosa que es va notar a faltar anteriorme­nt. Sembla que en el nou Govern hi ha pressa per fer coses i que la ciutadania comenci a notar els resultats.

Aquest clima pot consolidar-se definitiva­ment a partir dels indults als líders del procés que el Govern central executarà en les properes setmanes. No és la solució al conflicte a

Catalunya, ni de bon tros, però segur que aportarà encara més tranquil·litat al país.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain