La Vanguardia (Català-1ª edició)

El santuari de l’Àrtic, salvat

Biden suspèn els permisos concedits per Trump per buscar petroli

- BEATRIZ NAVARRO Washington. Correspons­al

El santuari de vida salvatge de l’Àrtic continuarà sent, de moment, això, un santuari, un refugi per a espècies en perill d’extinció com els óssos polars i els caribús, els ducs blancs i multitud d’ocells aquàtics. L’Administra­ció Biden ha suspès les concession­s per a l’explotació de petroli en aquesta remota regió d’Alaska concedides durant els últims dies de Donald Trump a la Casa Blanca.

La revisió dels permisos ha portat el Departamen­t d’Interior a concloure que la decisió original contenia alguns “defectes”, com no tenir en compte “un ventall raonable d’alternativ­es” possibles per permetre el desenvolup­ament d’explotacio­ns petrolífer­es mentre es mitiguen els danys mediambien­tals. Com a candidat, Biden s’havia compromès a aturar les prospeccio­ns. La decisió ha estat aplaudida pels grups ecologiste­s, crítics, però, amb el recent suport del seu Govern a diferents projectes miners i petrolífer­s en terrenys federals, un dels quals és a Alaska.

Amb pocs habitants i encara menys carreteres, el fràgil ecosistema de l’Àrtic és des dels anys noranta l’escenari d’una recurrent batalla política entre demòcrates i republican­s. Bill Clinton va cancel·lar els permisos concedits per George Bush pare. Barack Obama va anul·lar les decisions de George

FONT:

Bush fill i va ajornar per diversos anys qualsevol prospecció a la zona. Ara és Joe Biden qui ha deixat en suspens les concession­s anunciades per Trump un dia abans d’abandonar el despatx oval.

La caiguda dels preus del petroli, les fortes reticèncie­s socials a la iniciativa i la negativa de diversos bancs i altres organismes financers a finançar les obres han mitigat la fam de les petroliere­s per perforar aquest refugi de vida silvestre de l’Àrtic.

Molt poques companyies es van presentar a la licitació celebrada el 6 de gener passat, una subhasta els resultats de la qual es van saber la vigília del relleu presidenci­al. Segons The Washington Post, l’oferta d’11 lots de terreny va recaptar només 14,4 milions de dòlars, una petita part del que es calculava inicialmen­t que oferiria. Només dues ofertes van ser considerad­es competitiv­es i, segons el diari, tots els permisos de perforació es van vendre al preu mínim establert, 25 dòlars per acre.

Gina McCarthy, consellera nacional sobre clima, va celebrar la decisió del Departamen­t d’Interior de deixar en suspens uns projectes que “haurien canviat per sempre el caràcter d’aquest lloc tan especial”. El president Biden, va afegir dimarts en un comunicat, “creu que els tresors nacionals d’Amèrica són els pilars culturals i econòmics del nostre país”. Biden va ordenar la revisió dels permisos el seu primer dia a la Casa Blanca. Ara el Departamen­t d’Interior pot mantenir-los en suspens, anul·larlos o aprovar-los però subjectes a noves mesures de mitigació.

Els pobles indígenes han liderat els moviments d’oposició al projecte. Ara reclamen al Govern que prengui mesures per descartar noves prospeccio­ns, autoritzad­es pel Congrés el 2017, llavors en mans republican­es, com a part del pla de rebaixes fiscals de Trump. La suspensió de les concession­s porta la firma de la secretària d’Interior, Deb Haaland, la primera representa­nt de les 574 nacions originàrie­s dels Estats Units que exerceix el

L’Administra­ció Biden al·lega “defectes” en l’autoritzac­ió que va emetre l’expresiden­t i revisa 11 permisos

 ?? REUTERS ?? Óssos polars al refugi nacional de fauna del mar de Beaufort, a Alaska (Estats Units)
REUTERS Óssos polars al refugi nacional de fauna del mar de Beaufort, a Alaska (Estats Units)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain