La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Biden no convertirà Alaska en un parc enorme”, diu el governador

-

càrrec de ministra. Haaland s’ha oposat durant anys a aquest i altres projectes que afecten terres habitades pels pobles natius.

Bernadette Demientief­f, directora executiva del comitè de gestió de la nació Gwich’in, va agrair a la secretària d’Interior que hagi “escoltat” les seves veus i defensat els seus drets humans i la seva identitat. Una delegació de polítics republican­s (els senadors Lisa Murkowski i Dan Sullivan, i el governador Mike Dunleavy, entre d’altres), en canvi, van qualificar la decisió de “desastrosa” per a la seguretat energètica del país i l’economia de l’estat, que té una extensió gairebé 10 vegades superior a la d’Espanya i només 731.000 habitants.

Sullivan va acusar Biden d’utilitzar el dossier per pagar favors als seus aliats de l’ala progressis­ta del

Partit Demòcrata així com d’ignorar el desig dels pobles natius que viuen a la zona de promoure un desenvolup­ament responsabl­e de l’àrea. El governador Dunleavy, per la seva banda, va acusar el president de trair el remot estat: “Tancar les nostres terres no és el que William Seward pretenia quan es va fundar Alaska i no permetrem que l’Administra­ció Biden converteix­i Alaska en un gegantí parc nacional”.

La nova Administra­ció ha donat un cop de timó a nombroses decisions sobre energia i clima adoptades per Trump. Tot just prendre possessió com a president, Biden va declarar una moratòria temporal a la concessió de nous permisos per extreure petroli o gas en terrenys federals. També va cancel·lar el projecte de l’oleoducte i gasoducte Keystone XL, un polèmic procés aprovat pel seu predecesso­r que transporta­ria petroli des d’Alberta (Canadà) a les refineries de Texas. Trump, al seu torn, esmenava així la decisió d’Obama de bloquejar l’obra, que té el suport del Govern canadenc.

Amb altres projectes menys controvert­its i de menor escala a Alaska,

Dakota i Arizona, la Casa Blanca ha estat més pragmàtica i els últims mesos ha donat suport als tribunals als arguments de diverses empreses en defensa dels seus projectes, autoritzat­s per Trump.

Biden va defensar a l’abril la seva decisió de tornar a l’acord sobre clima de París marcant-se l’objectiu de reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle entre un 50% i un 52% el 2030 respecte als nivells del 2005, una retallada sense precedents. Segons el Panel Intergover­namental sobre Canvi Climàtic, si la temperatur­a mitjana del planeta puja més d’1,5ºC, el nivell del mar augmentarà fins a 10 centímetre­s, fet que deixaria l’Àrtic sense gel a l’estiu.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain