La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un altre ciberatac posa en perill el mercat de la carn als Estats Units

El tancament de les plantes de la càrnia JBS afecta el 20% de la producció

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

Els pirates informàtic­s, que se suposa que actuen des de Rússia, saben molt bé com colpejar la moral dels nord-americans.

Primer van provocar el caos en la distribuci­ó de petroli bloquejant l’oleoducte de Texas a Nova Jersey, amb el consegüent encariment del combustibl­e i el cobrament d’un rescat de cinc milions de dòlars.

I aquesta setmana toquen una altra fibra sensible en un país tan carnívor –boví, porcí i volàtil, per l’elevat consum d’aletes de pollastre– en plena engegada de la temporada de barbacoes.

Un ciberatac a JBS, firma brasilera i la companyia mundial més gran en el processame­nt de carn, la va forçar a tancar aquest dimarts les nou plantes de què disposa als Estats Units. Aquesta interrupci­ó, que afecta un 20% de la producció en aquest país, comporta un desgavell al mercat alimentari, mentre, de nou, planteja qüestions sobre la vulnerabil­itat d’indústries essencials dels Estats Units.

JBS va anunciar ahir que ha fet progressos significat­ius. El “nostre sistema en línia torna a estar operatiu i no estalviem recursos en la lluita contra aquesta amenaça”, va assenyalar en un comunicat Andre Nogueira, el seu cap executiu als Estats Units. Malgrat la tornada a l’operativit­at a la major part de les plantes, els experts van subratllar que cada dia de trastorn en el servei representa un increment del preu a la botiga.

La companyia, els negocis de la qual en altres països també s’han vist afectats, va comunicar diumenge passat a l’Administra­ció Biden la situació de segrest de dades en què es trobava. JBS va informar el Govern que els autors d’aquest xantatge eren un grup criminal amb base a Rússia, segons va explicar la portaveu de la Casa Blanca, Karine Jean Pierre.

“La Casa Blanca s’ha adreçat directamen­t a l’Executiu de Rússia en aquesta matèria fent-li arribar el missatge que les nacions responsabl­es no acullen els delinqüent­s cibernètic­s. Després de quatre anys en què Donald Trump es va postrar submís davant Vladímir Putin, el pirateig de sectors econòmics clau als Estats Units, si més no sota l’aparent condescend­ència russa, serà un altre afer que escalfarà la reunió prevista per al proper 16 de juny a Ginebra entre els presidents Joe Biden i Vladímir Putin.

L’FBI va obrir una investigac­ió pel sabotatge carni i el Govern de Washington va oferir assistènci­a a JBS. El Departamen­t d’Agricultur­a estava treballant amb altres productors per minimitzar l’impacte. Aquest pirateig només és l’últim conegut d’un creixent nombre de situacions similars a què s’enfronta qualsevol tipus de negoci o institució, des dels subministr­aments de combustibl­e i aliments fins al servei de l’aigua.

Els robatoris de dades s’han convertit en una altra pandèmia global, asseguren els analistes de seguretat. És una indústria amb molt benefici, ja que els afectats acostumen a acceptar el pagament del botí per evitar l’inconvenie­nt de perdre la seva informació i haver de començar de zero. El pagament amb bitcoins fa molt difícil seguir la pista dels hackers.

Com va passar amb l’oleoducte de Texas, la culpa recau en un grup de criminals que actua des de Rússia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain