La Vanguardia (Català-1ª edició)

Maleïdes Laquedives

El somni desenvolup­ista de replicar les Maldives en un arxipèlag indi topa amb la seva població

- JORDI JOAN BAÑOS Istanbul. Correspons­al

De la seva època d’hostessa, l’Alen salva els aterratges a les Laquedives. “Durant el descens veia les tortugues nedant entre aigües cristal·lines i em venien les llàgrimes als ulls”. No era l’única que es demanava per què l’Índia mantenia aquell paradís sota set claus mentre, una mica més al sud, les seves bessones Maldives atreien el turisme internacio­nal més granat.

El cas és que la majoria d’habitants de les Laquedives voldria la seva mar turquesa i la seva sorra blanca només per als seus ulls. I per a les seves tonyines i cocoters. La fragilitat de l’ecosistema d’atols i la singularit­at cultural de la seva gent (són tots musulmans) contribuïe­n a dissuadir l’Índia de posar al mapa dl seu arxipèlag del mar Aràbic.

Nova Delhi s’està obrint només ara a un desenvolup­ament que vagi més enllà dels paquets turístics de l’espartà organisme oficial. De les trenta-sis illes, només tres estan obertes al turista estranger –en viatge organitzat– i quatre més al turista indi. Tot plegat, això sí, subjecte a permisos i restriccio­ns diverses.

Però ha aixecat polseguera deixant l’obertura al lliure albir del nou administra­dor, Praful Khoda Patel. Algú acusat de voler expropiar sense condicions i poder tancar durant un any sense càrrecs a qui protesti per això. Algú amb un perfil polític hinduista molt marcat i que no ha passat mai més d’una nit al lloc. Algú, sobretot, que no ha comptat amb l’opinió dels administra­ts d’aquest “territori de la Unió” que, com a tal, no té una assemblea pròpia.

Per acabar-ho d’adobar, sota l’anterior administra­dor, durant gairebé un any d’epidèmia, els vuitanta mil illencs no van registrar ni un sol contagi de coronaviru­s. Tot això gràcies a la quarantena obligatòri­a abans de trepitjar l’arxipèlag imposada per qui va ser cap de la intel·ligència índia, mort al desembre.

Patel, en canvi, va aixecar

 ?? INDIAPICTU­RES / GETTY ??
INDIAPICTU­RES / GETTY

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain