La Vanguardia (Català-1ª edició)

La legislatur­a s’obre a altres vies d’entesa i a superar el xoc entre blocs

Aragonès, Illa i Albiach es temptegen per provar d’arribar a acords puntuals

- ÀLEX TORT TONI BATLLORI

La posada de llarg dels nous consellers al Parlament de Catalunya va coincidir amb l’apertura de noves i hipotètiqu­es vies d’entesa que transcende­ixen la política de blocs i la confrontac­ió entre independen­tistes i no independen­tistes, pa de cada dia els darrers anys. Els gestos són tímids, amarats de prudència i pot ser ben bé possible que no quedin en res, però trenquen dinàmiques inamovible­s. Pere Aragonès prova de bastir ponts, però també ho fa part de l’oposició, en concret, del PSC i els comuns.

Exemples: el president de la Generalita­t va fer xiular les orelles al PSC quan va reclamar un “gran acord” per als propers pressupost­os i va mostrar-se disposat a parlar amb totes les formacions parlamentà­ries; després va comprometr­e’s a conversar amb tots els partits abans de dirigir-se a la taula de negociació entre governs per resoldre el conflicte català. Salvador Illa, líder dels socialiste­s catalans, també va posar de la seva part i va oferir-se per aprovar un pressupost, però no els del 2022 com té pensat el Govern, sinó els d’aquest any.

Illa assumeix que la prioritat del Govern és el pacte amb la CUP, que va votar a favor de la investidur­a d’Aragonès (“Si tingués problemes amb la seva majoria, que no ho crec, nosaltres som aquí”, va afirmar). El mateix president ho ha verbalitza­t reiteradam­ent. Però el socialista, sigui per posició estratègic­a o no, també hi fica cullerada i li allarga mà per fer els pressupost­os. Ara bé, la condició és que siguin els del 2021, per posar fil a l’agulla com més aviat millor a la sortida de la crisi provocada per la pandèmia.

El socialista fa l’oferta tot sabent que al cap del president de la Generalita­t hi ballen números, però els del 2022. L’argument d’Illa per tenir-los ara és que el republicà va expressar la convicció que lligat al pacte d’investidur­a hi hagués un principi d’acord de pressupost­os. Però ni tan sols hi ha un projecte d’uns comptes que a priori hauria de treballar el conseller d’Economia, Jaume Giró.

Comptat i debatut, Illa veu de bon ull que Aragonès es conjuri per iniciar una nova etapa per a la recuperaci­ó de la crisi, però no, com va dir altra vegada ahir al Parlament el president, per “culminar la independèn­cia”. En tot cas, l’oferiment dels socialiste­s catalans hauria estat impensable fa uns mesos.

En Comú Podem també ha agafat un lloc al tauler, malgrat el passat recent, quan ERC els va deixar plantats en la negociació d’investidur­a. Els comuns fan taula rasa i durant la sessió de control de sessió al president de la Generalita­t la cap del grup parlamenta­ri, Jéssica Albiach, va posar en valor que la proposta de modificaci­ó del Codi Penal per reformar el delicte de sedició és a la carpeta de qüestions a considerar del Govern espanyol a proposta, segons va dir, dels comuns.

Juntament amb els indults, totes dues qüestions “tanquen el temps dels jutges i obren el de la política”, va afirmar Albiach per remarcar l’obertura d’una nova

MÀ ESTESA El PSC s’ofereix al Govern per aprovar uns pressupost­os del 2021 per afrontar la crisi

RECELS A NOVES ALIANCES La CUP qüestiona “en quin bàndol lluita” el president: “Governar per a tothom és impossible”

etapa en què Aragonès compti amb els comuns per anar més enllà i acompanyar el Govern català en el procés de diàleg amb l’Executiu espanyol.

Aragonès va esquivar la proposició, però no la va negar o descartar. De fet, va fer equilibris i va comprometr­e’s a veure’s amb tots els partits de l’oposició per consensuar una posició abans de la possible reactivaci­ó de la taula de negociació entre els governs espanyol i català per resoldre el conflicte polític. Però en cap cas es va referir a una taula de partits per trobar-se tots ells alhora, com va reclamar Albiach.

Això és així perquè el president sap que ni Vox ni Ciutadans ni el PP ni tan sols despenjara­n el telèfon per ser convocats. (Ahir els va

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain