La Vanguardia (Català-1ª edició)

JxCat fuig de noves aliances i reclama unitat independen­tista

-

anomenar “monstre de tres caps del nacionalis­me espanyol”). Però un hipotètic suport dels comuns permetria al Govern, tal com va dir Albiach, anar amb més força a la taula de negociació amb el Govern central. L’objectiu final d’Aragonès és aconseguir que els comuns s’afegeixin a un acord nacional per l’amnistia i l’autodeterm­inació que el president vol posar en marxa amb el màxim possible d’actors socials, econòmics i formacions polítiques.

El president de la Generalita­t –també els comuns– es basen en un recent sondeig del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalita­t, que apunta que un 75,1% de la ciutadania catalana és favorable a decidir el futur de Catalunya en un referèndum. Però la dada més interessan­t per Aragonès, i que va recordar ahir, és que un 53,5% dels votants del PSC estan bastant o molt a favor de celebrar un referèndum.

No obstant això, alhora que Aragonès, el PSC i els comuns insinuen un acostament i es miren però no es toquen, Junts per Catalunya i la CUP marquen perfil. Albert Batet, president del grup parlamenta­ri dels postconver­gents, va reclamar unitat, però independen­tista. A més a més, va saltar a la jugular dels socialiste­s: “Diguin al senyor Pedro Sánchez que deixi d’escanyar Catalunya amb el dèficit fiscal i que deixi de mantenir els incomplime­nts fiscals entorn del finançamen­t de la Generalita­t (...) Si volen ajudar, doncs ajudin, i poden començar per complir el que diu l’Estatut de Catalunya”, va replicar Batet a Illa davant el seu oferiment pressupost­ari.

Carles Riera, diputat de la CUP, va ser molt més contundent. Va instar Aragonès “a escollir bàndol” i li va preguntar “en quin bàndol lluita”, perquè “governar per a tothom és impossible”. Ras i curt. Igualment li va reclamar que compleixi el que va pactar amb els anticapita­listes per afavorir la investidur­a i va recordar que la finalitat és l’autodeterm­inació. Si “claudica o actua en sentit contrari”, va dir Riera, deixaran de donar suport al Govern.

Per part de Vox, Ciutadans i el PP no hi ha canvis. La seva és l’oposició directa i frontal. La ultradreta assegura que Aragonès és “un titella”, Ciutadans li demana que aclareixi si pensa saltar-se la llei amb “l’embat democràtic” que professa i el PP li reclama “menys mentides i més rigor”.

JAUME MASDEU

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain