La Vanguardia (Català-1ª edició)

El TC confirma la condemna de Sànchez i Cuixart

- CARLOTA GUINDAL

El Tribunal Constituci­onal ha tombat els recursos del president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i de l’expresiden­t de l’ANC Jordi Sànchez contra la sentència del Tribunal Suprem que els va condemnar a una pena de 9 anys de presó per sedició.

En les resolucion­s s’explica que Cuixart i Sànchez “promovent l’oposició material a l’execució policial de les decisions del Tribunal Constituci­onal i d’altres tribunals no va constituir exercici legítim dels drets i llibertats d’expressió i reunió”.

La resolució, que ha rebut dos vots particular­s, explica que la condemna per sedició no obeeix a una finalitat “espúria de persecució o càstig per la seva posició política i ideològica”. El Suprem va considerar que tant Cuixart com el llavors president de l’entitat ANC, Jordi Sànchez, van promoure les mobilitzac­ions ciutadanes a favor del procés animant la població a intentar impedir el compliment de les resolucion­s judicials, així com a anar a votar un referèndum que estava prohibit.

El text assenyala que l’objectiu dels líders socials era “neutralitz­ar les decisions adoptades per aquest tribunal i els òrgans judicials servint-se de la mobilitzac­ió ciutadana per a la creació d’un Estat català independen­t en forma de república, prescindin­t dels procedimen­ts de reforma constituci­onal”.

El tribunal afirma que la seva actuació desborda amb “claredat” els límits del que pot considerar-se un exercici legítim d’aquests drets per exteriorit­zar la protesta o crítica per l’actuació dels poders públics. Amb la sentència del TC, Cuixart i Sànchez ja poden fer el següent pas i preparar el recurs davant el Tribunal Europeu de Drets Humans

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain