La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Govern central referma la posició al Sàhara després de la sortida de Gali

Casado visita Ceuta i exigeix la dimissió de Laya per la “nefasta” gestió de la crisi

- JUAN CARLOS MERINO

El Marroc ja va admetre que l’arrel del greu conflicte obert amb Espanya no era l’assistènci­a hospitalàr­ia a Logronyo del líder del Front Polisario, i que per tant el seu retorn a Algèria no resoldria el problema de fons, que és la qüestió del Sàhara. I després de la sortida de Brahim Gali d’Espanya, una vegada que el jutge Santiago Pedraz va rebutjar imposarli mesures cautelars perquè no va apreciar cap indici de delicte, el Govern espanyol va reafirmar ahir que manté inalterabl­e la seva posició sobre el Sàhara, amb el ferm suport de la Unió Europea, en el marc de l’ONU.

“Espanya no ha canviat de posició en relació amb la nostra política de veïnatge amb el Marroc i no ha canviat de posició en relació amb el Sàhara”, va subratllar la vicepresid­enta primera del Govern, Carmen Calvo. “Nosaltres no hem canviat en res”, va reiterar. Però va advertir que l’Executiu es mantindrà “vigilant” per garantir la seguretat a les fronteres de Ceuta i Melilla.

Calvo va insistir, no obstant això, a intentar rebaixar el to amb el Marroc, a la recerca d’una resolució del conflicte, mentre que Rabat ahir va guardar silenci en aquest sentit. “Tenim un passat de col·laboració i tenim un futur de col·laboració per travar amb el Marroc, som sempre un extraordin­ari paladí dels interessos del Marroc a la UE i ho continuem sent”, va assegurar la vicepresid­enta.

Una vegada que Gali va rebre l’alta mèdica, i sense tenir “cap compte pendent amb la justícia espanyola”, segons va destacar, Calvo va reafirmar: “L’important és que no canviem la nostra posició en relació amb el Marroc, som un país veí, tenim relacions respectuos­es i constructi­ves per a interessos que són comuns, no ens mourem d’allà”. “Però hem de defensar, com és lògic, les nostres fronteres i la tranquil·litat dels nostres compatriot­es que viuen a Ceuta i a Melilla”, va concloure.

Després de l’alta mèdica de Gali i el seu retorn a Algèria dimecres a la matinada des de l’aeroport de Pamplona –després que un avió algerià es veiés obligat a desistir d’intentar-ho al matí, en un confús episodi–, el líder del Front Polisario va quedar hospitalit­zat

a Alger, on va rebre la publicitad­a visita del president d’Algèria, Abdelmajid Tebun.

Mentrestan­t, la ministra d’Exteriors espanyola, Arancha González Laya, va optar per cancel·lar la roda de premsa que havia convocat a última hora de la tarda amb la seva homòloga belga, Sophie Wilmès, de visita a Madrid. Potser per mantenir l’estratègia de “diplomàcia discreta” amb què el Govern central busca rebaixar la tensió amb el Marroc.

I tampoc no remet la confrontac­ió política, ja que el PP va insistir ahir a exigir la dimissió “immediata” de Laya per la seva “nefasta” gestió d’aquesta crisi diplomàtic­a i l’“obscuranti­sme” en l’entrada i la sortida de Gali. El mateix Pablo Casado anirà avui a Ceuta.

 ?? PRESIDÈNCI­A DE LA REPÚBLICA D’ALGÈRIA / EFE ?? El president d’Algèria, Abdelmajid Tebun, va visitar ahir Brahim Gali, ja hospitalit­zat a Alger
PRESIDÈNCI­A DE LA REPÚBLICA D’ALGÈRIA / EFE El president d’Algèria, Abdelmajid Tebun, va visitar ahir Brahim Gali, ja hospitalit­zat a Alger

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain