La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els barons del PP encara han de decidir si aniran a la protesta de Colón

- CARMEN DEL RIEGO

La majoria dels barons del PP esperen instruccio­ns de Génova per decidir si van o no a la manifestac­ió del dia 13 a la plaça de Colón, convocada per l’associació Unir 1978, contra els indults. La decisió dependrà al final de si Pablo Casado i la direcció del PP volen donar un perfil discret a la participac­ió de dirigents populars, malgrat que estarà acompanyad­a per la plana major del PP.

És a dir, si la presència es limitarà a la direcció nacional i als votants del PP que s’hi vulguin afegir a l’àrea de la plaça que finalment s’adscrigui al PP, amb els dirigents populars de Madrid, presidenta de la Comunitat i alcalde de la capital, o si Casado decideix tocar a sometent i mobilitzar tots els seus barons.

Fins que la decisió no es prengui –el PP va anunciar la presència de Casado dilluns–, els barons populars han decidit no confirmar ni la seva presència ni la seva absència. L’únic que ho ha fet, d’entre els que governen, ha estat el gallec Alberto Núñez Feijóo, que no hi serà, per compromiso­s com a president de la Xunta. “No crec que sigui possible. Me’n vaig de viatge aquell mateix diumenge a primera hora, i és un viatge internacio­nal com a president de la Xunta, fet que és prioritari per a un polític mitjanamen­t responsabl­e”. Això, va subratllar, no vol dir que no “entengui la manifestac­ió i la posició de milions de ciutadans que no estan d’acord amb els indults”. Va deixar clar que ell tampoc no està a favor dels indults “en aquests moments i amb aquestes condicions”.

Un altre baró que és dubte és l’andalús Juanma Moreno, que encara continua aïllat després de donar positiu per la covid fa sis dies, i que no sap si aleshores haurà rebut l’alta. Ara mateix la seva participac­ió no està prevista.

Els presidents de Castella i Lleó i de Múrcia estan pendents de les seves agendes i que puguin compaginar les obligacion­s institucio­nals i partidiste­s. Els que ja hi han confirmat la seva presència són la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, i el president del PP de Castella-la Manxa, Francisco Núñez.

Mentre es decideix la presència dels populars a la manifestac­ió, el PP va desplegar ahir les taules informativ­es de recollida de firmes.

El PP busca el suport de socialiste­s descontent­s amb Sánchez perquè firmin contra els indults del Govern central

En les primeres, a Madrid i a Saragossa, hi va haver els vicesecret­aris de participac­ió, Jaime de Olano, i de comunicaci­ó, Pablo Montesinos.

Aquest últim va fer una crida “al votant socialista descontent” perquè “s’afegeixi a la campanya” contra els indults “per frenar Sánchez”.

El PP encara no ha decidit el temps que durarà la campanya, i si es prolongarà fins que es presenti el recurs; si arribarà fins a la decisió del Govern espanyol d’adoptar les mesures de gràcia, o si es limitarà a quinze dies, perquè són campanyes que no aguanten gaire temps.

També podrien optar per limitar la campanya de recollida en taules i mantenir-la a la plataforma d’internet Change.org, que des que es va activar fins ahir a les set de la tarda havia recollit les firmes d’11.000 ciutadans, que són convidats a firmar “en defensa de la Constituci­ó, la justícia i la igualtat de tots els espanyols”. El PP també vol rebutjar els indults contrarest­ant els mateixos arguments que esgrimeix Sánchez per justificar la concessió, i demana la firma “a favor de la convivènci­a i la concòrdia de l’Estat de dret”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain