La Vanguardia (Català-1ª edició)

Cospedal i el seu marit, investigat­s per captar el xofer que va espiar Bárcenas

El jutge d’instrucció de la Kitchen situa per primer cop l’origen de la trama en el PP

- CARLOTA GUINDAL JOAQUÍN VERA

L’empresari Ignacio López del Hierro –marit de María Dolores de Cospedal– va arribar ahir al Congrés dels Diputats sense estar investigat per la trama Kitchen i va sortir de la Cambra Baixa imputat per suborn, malversaci­ó i tràfic d’influèncie­s. “Senyor López del Hierro, què passa? Calla perquè tem ser imputat?”, li va preguntar el portaveu socialista pocs minuts després que prometés silenci davant l’interrogat­ori polític dels portaveus parlamenta­ris. Instants després es va saber que l’Audiència Nacional el citava a declarar com a investigat en la trama d’espionatge a Luis Bárcenas. No només a ell. També la seva dona, l’ex-secretària general del Partit Popular.

El jutge, després de mesos d’investigac­ió, ha detectat una “cadena d’anotacions” amb indicis que permeten inferir la participac­ió del matrimoni en la “captació” del xofer de la família Bárcenas com a talp per espiar l’extresorer i sostreure-li presumptam­ent informació compromete­dora per al Partit Popular en plena guerra pel seu finançamen­t irregular.

La bomba –en forma d’interlocut­òria signada pel jutge Manuel García Castellón– va caure al Congrés durant la intervenci­ó del portaveu popular, que va fer massatges al compareixe­nt sense incidir en cap qüestió sobre l’espionatge a l’exguardià dels comptes del PP. Però va arribar el torn de Vox. Va agafar la paraula Macarena Olona, que, amb el mòbil a la mà, es va encarregar de llegir a López del Hierro els “fets d’interès” de l’escrit judicial de 16 folis, que fins llavors l’afectat desconeixi­a.

El jutge havia aconseguit relacionar mig centenar d’anotacions i enregistra­ments que esquitxen el matrimoni. L’excomissar­i José Manuel Villarejo ho gravava tot, ho apuntava tot, i allà ha quedat reflectit el presumpte paper central de l’ex-número dos del PP en una operació il·legal de màxim nivell per entorpir la investigac­ió que posaria en perill totes les finances del partit.

La coneguda com a operació Kitchen va ser una operació parapolici­al organitzat el 2013 per robar els documents que amagava Bárcenas sobre la caixa B de la formació, que podria perjudicar directamen­t el president del govern espanyol de llavors, Mariano Rajoy, i el seu número dos.

L’últim moviment de l’instructor García Castellón deixa patent que es va tractar d’una operació del partit, de màxim nivell, en què Cospedal podria haver estat directamen­t al darrere amb l’ajuda del seu marit, Ignacio López del Hierro, que també sortia als papers de Bárcenas. Però necessitav­en mitjans i una plataforma per dur a terme el pla, i aquesta plataforma va ser el Ministeri de l’Interior, sota la direcció de Jorge Fernández Díaz i del secretari d’Estat, Francisco Martínez.

El magistrat escoltarà Cospedal el 29 de juny perquè doni explicacio­ns sobre la seva participac­ió en la captació del xofer de Bárcenas, Sergio Ríos, en la trama, “ja que la seva intervenci­ó, a través d’Andrés Gómez Gordo (Andi), pel que sembla podria haver estat decisiva perquè aquest es decidís a participar­hi”. Aquest últim és un comissari de màxima confiança de Cospedal des de la seva època com a presidenta de Castella-la Manxa, i és qui es va encarregar de captar el xofer. Durant aquells mesos Villarejo es va apoderar de les regnes de la informació.“Andi: molt content per les dades que li vaig donar per a la Cospe”, va apuntar l’octubre del 2013.

El dia d’ahir va ser intens per a

El magistrat relaciona mig centenar d’anotacions i enregistra­ments que esquitxen el matrimoni

l’ex-secretària general. A les 14.20 hores –tan sols una hora abans de la compareixe­nça de María Dolores de Cospedal– el PSOE i Unides Podem van presentar una proposta per alterar l’ordre del dia i posposar sine die la seva presència. La petició va rebre el suport de tots els grups parlamenta­ris tret del Partit Popular. Les fonts consultade­s per La Vanguardia asseguren que els serveis jurídics de la Cambra –a través dels lletrats– van avisar l’exministra de Defensa telefònica­ment i a través d’un correu electrònic de la suspensió de la seva declaració.

Tot i això, més que puntual, 15 minuts abans de l’hora prevista, Dolores de Cospedal es va presentar a la sala que acull la comissió d’investigac­ió –incrèdula i nerviosa– preguntant a l’única periodista present els motius de la cancel·lació i l’explicació de per què “ningú” l’havia avisada. “Aquests el que volen és tenir oberta aquesta comissió cinc mesos i que així no es parli dels indults i es parli d’això. Si és el que volen”, es va queixar després de desplaçar-se a una sala d’espera fins que un lletrat la va avisar personalme­nt que se’n podia anar a casa. Encara no és la seva hora.

 ?? EDUARDO PARRA / EP ?? L’ex-secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, va anar ahir al Congrés dels Diputats
EDUARDO PARRA / EP L’ex-secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, va anar ahir al Congrés dels Diputats

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain